sâmbătă

Cum a apărut Biblia? (6)

 

   Lucruri senzaționale în gunoiul oazei

 

   Doi tineri oameni de știință englezi, B.P. Grenfell și A.S. Hunt, au ales o meserie ciudată în 1920 în Egipt. Pe o căldură sufocantă, ei au rearanjat grămezile de gunoaie – grămezi de gunoaie proaspete și urât mirositoare. Grenfell și Hunt nu erau niște chimiști care trebuiau să examineze deșeurile. Mai degrabă, ei au fost arheologi pe urmele popoarelor din trecut. Ei știau că sub acele uriașe mormane de gunoi moderne se află materiale de scris antice – papirusul, pentru că, de mii de ani, locuitorii din oazele din regiunea egipteană Fayum își aduceau deșeurile în același loc. În curând, munții de gunoaie au dezvăluit comorile lor străvechi. În cele mai joase straturi de deșeuri se aflau bine conservate cantități uriașe de fragmente de papirus vechi. Numai aici, în deșertul fierbinte al Saharei, acest material fragil rămâne foarte uscat, iar derivele de nisip împiedică decolorarea scrisului prin razele solare. Cercetătorii și-au dus descoperirile în Anglia, unde au fost descifrate treptat. Această scriere ofereau o perspectivă complet nouă și interesantă asupra vieții cotidiene din Egipt de acum 2.000 de ani. Dar cei doi arheologi nu aveau nici cea mai mică idee despre adevărata senzație.

 

   Mulți ani mai târziu...

 

   În 1935, cercetătorul C.H. Roberts cerceta din nou descoperirile din vechile gropi de gunoi din zona Fayum. Dintr-o dată a descoperit o bucată de papirus de aproximativ 9x6 cm. Aceasta conținea șapte rânduri cu caractere grecești vechi, scrise pe față și pe verso. Acest lucru a fost suficient pentru a identifica în mod clar: era vorba despre versete din Evanghelia după Ioan! Roberts a fost surprins: în fața lui se afla un manuscris biblic antic! Imediat, Roberts a stabilit vârsta manuscrisului papirusului. Bomba a explodat! Senzația a fost imensă! Papirusul a fost scris în jurul anului 125 după Hristos!

   Aceasta este cea mai veche copie a unei cărți din Noul Testament găsită până în prezent. Aceasta  a fost o lovitură pentru criticii Bibliei care susțineau că Evanghelia lui Ioan nu a fost scrisă de Ioan. De asemenea se presupunea că Evanghelia a fost scrisă mult mai târziu. Acest punct de vedere fals a fost demascat cu o mică bucată de papirus! Pentru că, în mod logic, dacă exista o copie din 125 d.Hr., originalul nu putea fi scris în jurul anului 170 d.Hr. sau chiar mai târziu! Apostolul Ioan și-a scris Evanghelia în jurul anului 95 d.Hr. în Asia Mică. Acest exemplar a ajuns în Egipt abia 25 de ani mai târziu. Oameni dornici de Cuvântul lui Dumnezeu au copiat cu grijă, fără greșeli, neschimbat, Evanghelia după Ioan pe papirus. Toți puteau să știe: Fiul lui Dumnezeu a devenit Om pentru a muri pentru păcătoși ca mine. Dumnezeu ține la Cuvântul Său. La sfârșitul Evangheliei după Ioan este clar că un martor ocular a scris această Evanghelie! Atunci cum pot oamenii să pretindă altceva? Dumnezeu veghează asupra Cuvântului Său, pentru ca nimic din cuvintele Sale să nu se piardă. Oamenii pot pretinde orice vor – Cuvântul lui Dumnezeu are întotdeauna dreptate! De aceea trebuie să iei în serios Cuvântul Lui!

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu