vineri

Matematică pe peron

 

     În gara din Princeton, SUA, tocmai intrase trenul de la New York. Ușile s-au deschis și pasagerii sosiți pășeau pe peron, în timp ce alții, cu valize grele, așteptau până când puteau urca în tren.

     Chiar în spatele gardului gării stătea un băiețel, Billy. Lângă el, pe jos, se afla ghiozdanul său. Billy se uita foarte atent la oamenii care coborau din tren. Pe cine aștepta?

     Deodată și-a luat ghiozdanul și a alergat spre un domn mai în vârstă, cu părul și mustața cărunte. „Domnule Einstein, domnule Einstein!”, a strigat el cu voce tare. Uimit, bărbatul s-a uitat în jur. Cine era acel băiețel? Și ce dorea de la el?

     Billy a scotocit în ghiozdanul său și a scos un caiet pe care scria cu litere mari: „MATHE”. Apoi a privit cu teamă la bărbatul mai în vârstă și l-a întrebat: „Domnule Einstein, aveți un moment pentru mine? Am o problemă de matematică pe care pur și simplu nu o înțeleg. Vă rog, ați putea să mi-o explicați?" – Acel domn în vârstă era omul de știință german Albert Einstein. Era cunoscut în întreaga lume ca unul dintre cei mai renumiți profesori de fizică. Pe atunci locuia de câțiva ani în Statele Unite ale Americii, în orașul Princeton, și în fiecare zi lua trenul spre New York, unde lucra.

     Billy știa acest lucru. Și de aceea îl așteptase pe domnul Einstein la gară în acea zi. Și ce a spus acel matematician și fizician de renume mondial, când băiețelul l-a rugat să-l ajute la teme?

     Profesorul Albert Einstein i-a zâmbit lui Billy și i-a spus: „Vino să ne așezăm aici, pe bancă! Să vedem problema!” – Cincisprezece minute mai târziu, problema de matematică a lui Billy era rezolvată. Grozav!

 

     Ce faci atunci când ai o problemă, de exemplu, cu temele de la școală? Mergi la gară și îl aștepți pe profesorul Einstein? Imposibil! El nu mai este în viață. Îți întrebi părinții sau îl întrebi pe fratele mai mare? Uneori aceștia te pot ajuta, dar ce faci când ai de rezolvat o temă grea în clasă...

     Poate treci și tu prin una din aceste situații:

     Ai o problemă la școală.

     Sau vrei să repari ceva acasă, dar pur și simplu nu reușești.

     Sau cineva râde de tine.

     Sau îți este frică de un profesor sau de un coleg de clasă cu care nu te înțelegi.

     Sau autobuzul a plecat și nu știi cum să ajungi acasă.

     Sau trebuie să mergi la o școală nouă și nu știi cum va fi.

     Sau ești mereu obraznic cu frații tăi și cu surorile tale și îți pare rău după aceea; vrei să te schimbi, dar nu poti.

     Gândește-te la dificultățile tale pe care nu le poți rezolva singur. Dacă vrei, notează-le pe o bucată de hârtie.

     Și apoi scrie dedesubt numele cuiva care te poate ajuta întotdeauna. Acest nume nu va fi „Albert Einstein” (el nu mai este în viață). Acest nume reprezintă o persoană care te poate ajuta, chiar și atunci când toți „Einsteinii” din lume nu te pot ajuta. Acest nume este: „Domnul Isus”.

     Domnul Isus trăiește! El nu moare niciodată. El nu doarme niciodată. El nu este niciodată ocupat în altă parte sau bolnav. Și El știe totul. Deci: Domnul Isus te poate ajuta întotdeauna!

     Cu toate acestea, Domnul Isus așteaptă ca tu să-i ceri ajutorul atunci când ai nevoie de El și chiar îți spune: „Cheamă-Mă în ziua necazului (adică ori de câte ori ai o problemă), și Eu te voi izbăvi, iar tu Mă vei proslăvi!” Aceste cuvinte se află în Biblie, în Psalmul 50, versetul 15! Dar trebuie să știi că rugăciunea nu este ca un automat: apeși pe buton și se întâmplă ceea ce vrei. A te ruga înseamnă a-i cere Domnului Isus să te ajute. Domnul Isus face acest lucru. În felul Lui! Uneori, Domnul Isus te ajută într-un cu totul alt mod decât vrei tu. Sau chiar te face să aștepți puțin. Cel mai bine este să Îl lași pe El să decidă cum să te ajute, pentru că El are întotdeauna cea mai bună soluție.

 

     Și încă ceva: Dacă Domnul Isus te-a ajutat, nu uita să-i spui: „Mulțumesc”!

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu