joi

Gheața

 

Nu este ceva neobișnuit ca țevile de apă să înghețe în zilele foarte reci și să se spargă. De asemenea, laptele din sticlă poate îngheța și sparge sticla.

Cum este posibil acest lucru? Fiecare dintre noi știe că gazele, solidele și chiar lichidele se dilată doar atunci când se încălzesc. Când se răcesc, se contractă din nou. Această lege nu se aplică la apă?

Apa este, într-adevăr, o excepție! Este adevărat că apa se dilată când se încălzește și se contractă când se răcește. Dar dacă apa se răcește mai mult de 4oC, se dilată din nou brusc. Această expansiune atinge apogeul atunci când apa îngheață și se transformă în gheață, adică la 0oC.

Acum, iarna, această particularitate a apei este de cea mai mare importanță. La +4oC, apa are cea mai mare densitate și greutate și, prin urmare, se scufundă pe fundul râului sau lacului. În această perioadă a anului, apa la +4oC formează stratul cel mai de jos din lacuri și iazuri. Deasupra se află straturile mai reci și gheața, deoarece sunt mai ușoare. Suprafața de gheață plutitoare formează un strat izolator și protejează apa dedesubt împotriva răcirii rapide. Acest lucru menține în viață animalele acvatice.

Dacă apa s-ar comporta ca și alte lichide atunci când se răcește, s-ar scufunda întotdeauna pe fundul râului sau lacului și ar îngheța pe sol atunci când ar atinge răcirea maximă. Acum, dacă această gheață nu ar fi mai ușoară decât apa, s-ar forma strat după strat de gheață de jos în sus. În cele din urmă, toată apa ar deveni un bloc solid de gheață.

Consecința ar fi că toate formele de viață din apă ar trebui să moară în timpul iernii. Chiar și în timpul verii, doar o parte din gheață se dezgheață la suprafață, cea mai mare parte rămânând o masă de gheață. Aceasta ar duce la o climă mai rece și mai aspră.

Și nu numai atât. Cele mai importante condiții de trai ar lipsi și în mediul rural. Râurile și pâraiele nu ar mai putea curge spre mare. Ciclul norilor și al ploilor nu ar mai avea loc și, prin urmare, creșterea și viața ar lua sfârșit.

Cu câtă înțelepciune a creat Dumnezeu totul! O gheață groasă poate acoperi lacurile, dar nu există niciun pericol pentru viața animalelor acvatice de dedesubt.

Nu este aceasta o altă dovadă a modului în care Creatorul Se îngrijește de creaturile Sale? Nu ar trebui, așadar, să avem încredere deplină în El în toate lucrurile? Despre EL a spus psalmistul: „Să-L laude cerurile și pământul, mările și tot ce mișună în ele!” (Psalmul 69.34).

Dar cât de măreț este să-L cunoști în înțelepciunea Sa ca și Creator, dar și mai măreț și mai important este să-L fi cunoscut în dragostea Sa ca Mântuitor și Răscumpărător și El să fie Mântuitorul tău personal! Îl cunoști așa?

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu