luni

Uimitor... creaturi ale lui Dumnezeu...



Cel mai mare animal!

   Cele mai mari animale ale lumii sunt balenele, mai exact balenele albastre.
   O balenă albastră poate avea o lungime de 33 metri şi o greutate de 140.000 kg., ceea ce înseamnă că sunt grele cât 35 de elefanţi sau 2.000 de oameni la un loc. Doar inima ei cântăreşte 700 kg. şi este mare cât un cal. În loc de dinţi are plăci cornoase care acţionează ca o sită uriaşă. Cu ajutorul ei filtrează din apă raci minusculi. Stomacul ei este aşa de mare, încât încape în el un om.
   Balena vine tot la 5 minute la suprafaţa apei pentru a lua aer. Ea împinge respiraţia sub forma unei fântâne arteziană, ce poate avea 9 m. înălţime. Diversele tipuri de balene au diferite capacităţi. Balenele cu cocoaşă pot cânta melodii minunate. Balenele gri înoată încet, dar foarte departe. Alte balene se scufundă la o adâncime de până la 3.000 m., pentru a căuta ca hrană sepii şi caracatiţe uriaşe.

   Biblia relatează despre Iona, care a fost înghiţit de un peşte mare şi după trei zile a fost scuipat afară. Dumnezeu S-a gândit deja atunci la Fiul Său Isus Hristos, care a fost omorât, a stat trei zile în mormânt şi apoi a înviat (Matei 12.40).

Cea mai bună săritură în lungime



   Cangurul locuieşte pe întinsele suprafeţe cu iarbă şi stepe ale Australiei. El nu se ascunde, dar ajunge în siguranţă prin sărituri largi, întinse. De aceea are labele din faţă foarte scurte, dar labele din spate lungi şi puternice.
   Pentru că sare drept, poate vedea totdeauna în jur. Cum ar putea să reuşească să ţină pasul un pui de cangur cu un cangur matur? Este o idee minunată a Creatorului, ca puiul să se aşeze în marsupiul mamei. Chiar şi atunci când poate sări singur, îşi caută siguranţa adesea la mama lui.
   Puiul se naşte deja după 39 de zile. Are o lungime de ca. 3 cm. şi cântăreşte doar 3 gr. Este foarte nedezvoltat. Numai labele din faţă şi botişorul sunt formate.
   După naştere se târăşte în marsupiul mamei şi suge de la sursa de lapte. Astfel este legat total de mama lui şi nu cade afară. El petrece aici 5-6 luni, până când îşi scoate pentru prima dată capul.


Zbor cu ultrasunete

   Liliecii sunt singurele animale cu blană care pot zbura. Ei pot zbura chiar mai bine decât păsările. Construcţia aripilor lor se aseamănă unei mâini cu degete lungi şi subţiri. Aripile sunt îmbrăcate cu o piele aproape transparentă.
   În cursul zilei, liliecii se ascund în peşteri sau în copaci găunoşi. Noaptea vânează în aer insecte. Ei se orientează în întuneric cu ajutorul urechilor lor mari şi cu formă complicată, care se mişcă foarte uşor. Ei emit la perioade scurte ultrasunete. Sunt un fel de ţipte, pe care noi nu le putem auzi. Auzul lor foarte specializat, sensibil percepe ecoul care vine înapoi de la obiecte şi reacţionează imediat.

   Deci în creaţie există realităţi pe care omul nu le poate vedea sau auzi.
Şi Dumnezeu este o realitate, pe care omul nu-L vede. Dar când omul crede în El, fără să-L vadă, atunci totuşi Îl vede.

Micul avion de vânătoare cu reacţie



   Pasărea Colibri se întâlneşte pe continentul Americii Centrale şi de Nord. Aceste păsări au un penaj aşa de viu colorat, încât se mai numesc nestemate zburătoare sau fluturi cu pene. Cel mai mic tip de pasăre Colibri cântăreşte 2 gr.
   O pasăre Colibri este un artist în zboruri: poate sta în aer, poate să se înalţe sau să coboare pe verticală şi să zboare cu spatele. Pentru aceasta bate cu aripile de 200 de ori într-o secundă, pe care le mişcă în forma unui 8. Poate zbura cu viteza de 70 kilometri pe ora. Cine consumă aşa de multă energie, are nevoie permanent de hrană. O pasăre Colibri caută într-un minut până la 50 de flori, pentru a suge cu ciocul ei lung nectarul din potirul florilor. Când face aceasta, pasărea Colibri stă în aer.
   Când o pasăre Colibri îşi construieşte cuibul, acesta este cât o coajă de nucă. Acolo depune două ouă lunguieţe, mari cât o mazăre. Puii sunt mici cât o unghie de la deget. Ei trebuie hrăniţi tot la 2 minute de mamă cu hrană digerată şi vomată. După 3 săptămâni pot zbura.


3 animale – şi totuşi unul



   Fluturii ies din micile ouă sub formă de omizi minuscule. Aceste omizi lacome cresc foarte repede. De aceea trebuie să năpârlească de 4-5 ori. Nu au nicio asemănare cu aspectul lor de mai târziu. Înainte de venirea iernii se târăsc instinctiv undeva sus pe un perete sau ceva asemănător şi se fixează cu firele ţesute de ele de perete, unde atârnă ca moarte toată iarna. Această stare se numeşte cocon. Când primăvara soarele devine mai cald, din acest cocon iese un fluture frumos. Această transformare ne aminteşte de viaţa nouă de la Dumnezeu, pe care El o dă acelora care cred în El. Fluturii au adesea aripi cu forme şi culori frumoase. Pentru a se proteja, îşi pliază uneori aripile. Atunci par invizibili, ca o frunză.
   O specie de fluturi îşi schimbă pentru camuflare chiar forma prin deplasarea aripilor, încât acestea corespund formei unei frunze verzi.


Tu – omul



   Omul a fost creat de Dumnezeu ca ceva deosebit. Dumnezeu l-a făcut după asemănarea Sa, spune Biblia. Oamenii sunt ca o imagine ce ne aminteşte de Dumnezeu, pentru că sunt asemănători Lui.
   O asemănare constă de exemplu în aceea că oamenii pot să descopere şi să creeze lucruri. Ei nu sunt creatori ca El, pentru că multe lucruri le-au văzut în creaţia lui Dumnezeu. Un exemplu: pentru dezvoltarea de sisteme radar, oamenii au avut ca model liliecii, care au o capacitate uimitoare de orientare.
   Dar în creaţie nu mai este totul cum ar trebui să fie. Oamenii I-au întors spatele lui Dumnezeu. Ei nu au vrut să fie dependenţi de El. Dar fără Dumnezeu nu există viaţă.
   Acesta este cel mai mare secret pe care l-a făcut cunoscut Dumnezeu în Biblie: El nu i-a lepădat pe oameni, Dumnezeu S-a dus după oameni, aşa cum merge un păstor după oile sale pierdute.

   David, un om din Biblie, i-a spus odată lui Dumnezeu:
„Te laud că sunt o făptură aşa de minunată. Minunate sunt lucrările Tale, 
şi ce bine vede sufletul meu lucrul acesta!“ Psalm 139.14 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu