luni

Cristian în tren



   Deabia opreşte trenul la marginea peronului, şi Cristian şi sare pe scară pentru a fi primul în compartiment. Aproape că i-a smuls unei doamne poşeta.
   Acum deschide uşa compartimentului. Câţiva călători doresc să coboare. Cristian însă nu-i lasă să treacă ei mai întâi, ci se înghesuie printre ei. Un domn mai în vârstă se uită supărat după el.
   În compartiment, Cristian aleargă de la un loc la altul. Făcând aceasta o calcă pe o doamnă pe picior. „Oh!” spune doar atât şi aleargă la un alt loc la fereastră.
Între timp, trenul se pune în mişcare. Când Cristian vede ce se întâmplă, trage de fereastră în jos şi se apleacă în afară. Un domn clatină din cap şi îl atenţionează: „Ai grijă, ai doar un cap!”
   Cristian nu bagă de seamă. El nu observă nici că acum trage un curent de aer mai puternic. O doamnă bătrână îl roagă să închidă fereastra. Cristian o închide foarte încet, cu o faţă ursuză.
   Deabia se aşază pentru o clipă, că iarăşi sare în picioare. Aleargă la uşa de la următorul compartiment şi o trage cu o smucitură puternică. Dar se opreşte uluit, când de acolo apare conductorul.
   - Tu eşti, Cristian? spune conductorul cu o faţă serioasă, şi îl prinde pe băiat de braţ. Câţiva călători s-au plâns de un băiat lipsit de scrupule. Hai te rog cu mine!
   Cristian devine alb ca varul de groază. Nu s-a gândit la aceasta: exact astăzi să-l întâlnească pe domnul N., un bun prieten de-al tatălui său, la controlul de bilete.
   În silă, Cristian merge cu el. În compartimentul de serviciu iau loc.
   - Nu ai ştiut că eşti observat? întreabă domnul N.
   Cristian tace.
   - Te-ai gândit, că Tatăl din cer te vede?
   Băiatul tot nu răspunde.
   - Cristian, acum nu am mult timp. Deseară am vrut oricum să-l vizitez pe tatăl tău. Până atunci poţi să te gândeşti cum te-ai comportat.
   Apoi, domnul N. scoate din geantă un mic bileţel, scrie pe el „Psalmul 33, versetele 13 şi 14” şi îl înmânează lui Cristian.
   - Atunci pe deseară! Domnul N. îşi ia rămas bun.
   Discuţia cu tatăl lui şi cu domnul N. nu a uitat-o Cristian toată viaţa. Sperăm că această discuţie serioasă i-a fost lui Cristian spre binecuvântare.

„Domnul priveşte din înălţimea cerurilor şi vede pe toţi fiii oamenilor. Din locaşul locuinţei Lui, El priveşte pe toţi locuitorii pământului.” (Psalm 33.13-14)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu