duminică

Fiinţe mici ale pământului




Cu toate că Biblia nu este o carte de biologie, cum aveţi cu toţii la şcoală, se poate totuşi citi în multe locuri ceva despre natură şi de asemenea despre animale. În Proverbe 30.24-28 sunt descrise chiar patru animale unele după altele: „Sunt patru fiinţe mici pe pământ şi sunt deosebit de înţelepte: furnicile, un popor fără putere, totuşi îşi pregătesc hrana vara; şafanii sunt doar un popor slab, totuşi îşi fac casa în stâncă; lăcustele n-au împărat, totuşi pornesc toate în cete; prinzi păianjenul (sau: şopârla) cu mâinile, totuşi este în palatele împăraţilor.”

Furnicile
Există o mulţime de feluri diferite de furnici în lume, iar unele sunt mult mai mari decât acelea care mişună la noi în păduri. În alte ţări există chiar unele tipuri, care sunt mari cât albinele! Dar toate au în comun faptul că toată vara sunt preocupate să strângă hrană pentru iarna care urmează. Ele nu gândesc aşa: „Pentru acum am destul de mâncare; pot să mă odihnesc în linişte”, ci sunt tot timpul în mişcare şi fără pauză la lucru. Cercetătorii au descoperit, că furnicile sunt pe drum şi lucrează într-o zi circa 16 ore! Uită-te vara la un muşuroi de furnici: este o alergare în toate direcţiile, încoace şi încolo, şi niciodată nu se vede o furnică, care să nu fie preocupată. Ele strâng vara, pentru a avea suficient iarna! Dumnezeu le-a dat un instinct să facă aşa.

Şafanii
Şafanii nu fac parte din familia de viezuri, ci formează o specie aparte de animale şi trăiesc în Asia şi Africa. Ei cresc aproximativ tot atât de mari cât iepurii de câmp şi au dinţii din faţă mari, ascuţiţi. Ei trăiesc în peşteri mici şi crăpături de stânci, şi tot acolo aleargă când apare un pericol. Când de exemplu sunt atacaţi de vreun animal de pradă mare, atunci ei nu încearcă să se apare, ci aleargă cât pot de repede în crăpăturile sigure ale stâncilor, unde animalul de pradă nu poate intra. Cu tălpile lor aderente pot să alerge în sus şi în jos pe stâncile foarte abrupte, şi de aceea fuga este de cele mai multe ori cea mai bună cale de scăpare. Stâncile sunt deci casa lor şi adăpostul lor. Şafanii sunt aşa de înţelepţi, căci ştiu: aceste locuinţe sunt sigure. În Biblie, Dumnezeu este de asemenea numit „Stânca”, „Cetăţuia” sau „Adăpostul” pentru toţi care se încred în El. Este într-adevăr înţelept, ca în toate lucrurile să alergi la Dumnezeu.

Lăcustele
Exact ca la furnici, există şi la lăcuste multe soiuri diferite, care parţial devin mult mai mari decât acelea pe care le cunoaştem aici la noi. Unele soiuri sunt lungi între cinci şi şapte centrimetri. Se poate înţelege, că aceste animale devin uneori chiar o plagă, nu-i aşa? Ele se pot înmulţi foarte repede şi puternic, şi se poate întâmpla ca un popor de lăcuste să crească aşa de mult, încât nu se mai vede soarele, când zboară toate deodată! Cu toate că nu au un „împărat”, roiul de lăcuste se ordonează de la sine. Desigur, cunoşti aşa ceva: când patru prieteni sunt împreună şi fiecare vrea să-şi impună voinţa, se iscă ceartă. Aceasta este înţelepciunea lăcustelor: fără ceartă şi luptă, împreună merg înainte.

Şopârlele
Şopârlele apar în principal în ţările calde ale pământului. Este un animal paşnic, care nu face rău omului. Se poate prinde chiar cu mâinile. Mai demult, acestor animale li se acorda o mare atenţie şi se îngăduia ca să alerge prin palatele împăraţilor. Şi aceasta este un fel de înţelepciune: un animal se comportă paşnic faţă de oamenii mari şi puternici şi de aceea este suportat de ei.

Şi de unde au aceste animale înţelepciune? Este totul doar întâmplare? Nu, ele nu au devenit de la sine „înţelepte”, ci toate arată prin comportamentul lor ceva despre înţelepciunea minunată a lui Dumnezeu, care le-a creat cu aceste capacităţi.
Ce mare este Creatorul nostru!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu