duminică

Fotbal pe ploaie



   Indispus, Marius îți aruncă ghiozdanul într-un colț. „De ce trebuie să plouă exact astăzi?“ se întreabă el cu voce tare. În acest moment apare Andrei în cameră.
   - Ce ai spus? vrea să știe el.
   - Ah, fii liniștit și nu mă enerva, îi spune Marius fratelui său mai mic. Lui Andrei nu-i pasă de răspunsul aspru al fratelui mai mare.
   - Astăzi după-masă la trei și jumătate este ora de copii la tanti Dorotea, îl informează Andrei, vrei să vii?
   - Nu știu încă, mormăie Marius și împinge cu arătătorul un cocoloș de hârtie de pe masă.
   Andrei observă că nu se poate vorbi cu fratele său. El își scoate caietul și începe cu temele de matematică – acestea le face cel mai repede.
   Este ora două și jumătate. Afară plouă cu găleata. Marius privește la o picătură de apă care curge agale pe geam în jos.

   „865+127= __“, lui Andrei îi vine astăzi mult mai greu socotitul, pentru că este obosit. În sfârșit – ceasul arată ora trei și un sfert. Acum, Andrei devine iarăși plin de energie. Repede își pune lucrurile de școală în ghiozdan și își îmbracă anoracul.
   - Eu plec deja, pentru că trec și pe la Răzvan, spune el și dispare.
   Marius aude cum se închide ușa casei. „Ce să fac pe vremea asta de ploaie?“ se gândește el. La final pleacă și el. În curtea mare din fața casei lui tanti Dorotea, Marius întâlnește printre mulți copii pe prietenii lui cei mai buni: Mircea, Simon și Eduard. Băieții și fetele încep să intre în casă la tanti Dorotea. La început se trece peste o treaptă de lemn, iar apoi peste o scară abruptă și îngustă până sus de tot. Curând, camera joasă de sub acoperiș este plină de copii. În mijloc se află tanti Dorotea și tanti Mariana.
   Marius încearcă să-l ridice pe Eduard din fotoliul său. Durează un timp până când toți își găsesc un loc. Tanti Mariana îi arată lui Marius un scaun liber. În sfârșit se face liniște.
   Tanti Dorotea își împreunează mâinile și se roagă. Apoi tanti Mariana vrea să înceapă să istorisească o povestire. Marius se strâmbă la Simon, Eduard și Mircea. Cei trei încep să râdă imediat tare. Tanti Mariana face o față serioasă și spune:
   - Dacă nu sunteți liniștiți, nu pot să vă spun o povestire.
   Rapid, Marius se gândește la ceva. „Nu îmi convine așa ceva. Nu, eu știu ceva mai bun.“
   Marius sare de pe scaunul său, se așază în fața prietenilor săi și spune:
   - Haideți, trebuie să mergem la antrenamentul de fotbal. Aproape că am uitat!
   Eduard nu conectează suficient de repede. El vrea să protesteze. Dar ceilalți doi au înțeles. Imediat cei trei prieteni împreună cu Eduard pleacă unul după altul din cameră, tropăie pe trepți în jos și dau buzna pe stradă.
   - Puuuh, am reușit, spune Marius. Doar că nu se simte deloc ușurat.
   - Ei, ce facem acum? întreabă Mircea.
   - V-ați înșelat, astăzi nu avem antrenament, se plânge Eduard.
   - Ești greu de cap, îi întoarce vorba Simon, asta cu antrenamentul a fost doar o scuză. Nu pricepi?
   Cei patru prieteni stau indeciși pe stradă. Din păcate, plouă. Marius se gândește deznădăjduit la ceva.
   - Ei, haideți, ne jucăm aici pe stradă fotbal, propune el, pentru că nu-i vine în minte altceva.
   - Pe această ploaie? îndrăznește să întrebe Eduard.
   - Ei, și, puțină ploaie nu ne face nimic, se laudă Marius, dacă vrei, poți să te întorci la ora de copii. Eduard nu ezită mult timp.
   - Așa și fac, spune el și îl lovește ușor pe Mihai, vii și tu înapoi? Peste fața lui Mihai tocmai se prelinge primul strop de apă de la păr peste frunte până la colțul gurii.
   - Da, merg cu tine, șoptește el uitându-se spre Marius. Eduard și Mihai pornesc.
   - Lașilor! strigă Marius după ei, cu toate că și el este foarte indispus.
   Fotbalul cu Simon nu îi face prea mare plăcere. Permanent îi vine lui Marius în minte ce a explicat tanti Dorotea la ultima oră de copii: „Domnul Isus a trebuit să moară pentru păcatele tale la crucea de la Golgota. Pentru fiecare minciună, pentru fiecare cuvânt rău, Domnul Isus a fost pedepsit.“ Marius știe că adeseori a mințit ca astăzi. Apoi își amintește altceva. „Dacă Îi spui lui Dumnezeu păcatele tale și crezi în Domnul Isus, Dumnezeu te iartă“, a spus tanti Dorotea. Marius ia o decizie: „Data viitoare voi merge la ora de copii. Îmi voi cere scuze la tanti Dorotea și o voi întreba la ce s-a referit când a spus: Crede în Domnul Isus.“

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu