duminică

De-a v-ați ascunselea

 

   Când este foarte cald și dorești să te răcorești, poți folosi un evantai. Cel mai simplu evantai constă dintr-o tulpină și o frunză. În unele regiuni se folosea o frunză de palmier, în alte locuri o bucată de hârtie sau o bucată de mătase. Faraonii (= împărații) egipteni aveau evantaie din pene de struți sau de păuni prinse de tije lungi, iar slujitorii lor îi răcoreau cu acestea. Chinezii au îmbunătățit acest principiu de răcorire, legând la un capăt mai multe foi înguste, circulare. Astfel evantaiul putea fi deschis sau închis după preferință. Pentru tijele adeseori împodobite foarte artistic se folosea mai demult lemn, fildeș sau sidef. Evantaiele erau înfrumusețate cu desene, cu gravuri, cu picturi colorate sau cusături.

   În perioada stilului baroc și rococo, doamnele nu foloseau evantaiele atât de mult pentru a se răcori cu ajutorul lor, cât mult mai mult pentru jocul de-a v-ați ascunselea. Ele își ascundeau fața în spatele evantaiului și lăsau să se vadă numai ceea ce voiau ele. În spatele evantaielor deschise, ele puteau să facă nevăzute defecte de frumusețe (de exemplu dinți stricați), un zâmbet răutăcios sau dispoziții proaste, dar și defăimări secrete și tachinări răutăcioase. Astfel, evantaiul și-a pierdut funcția sa inițială.

   Oare respectivele doamne nu s-au gândit că înaintea lui Dumnezeu nu puteau ascunde nimic? Dumnezeu vedea totul. El vedea în spatele evantaielor. El vedea și cunoștea gândurile lor, dorințele lor, întreaga lor ființă. Așa a fost, așa este și astăzi și așa va fi veșnic. Dumnezeu vede totul. Nimeni nu se poate ascunde de El. Niciunul nu poate să-L păcălească în vreun fel. Dumnezeu este Adevărul și de aceea îl și vede. Nu are niciun sens să ne amăgim singuri și să ne spunem: Important este că nu mă prinde.

   Pe oameni îi poți înșela, dar pe Dumnezeu niciodată. El te cunoaște pe deplin. El știe ce faci și din ce motiv faci ceva. În Biblie scrie: „Domnul Se uită la inimă” (1 Samuel 16.7). Și: „Domnul Își întinde privirile peste tot pământul” (2 Cronici 16.9). Îți este acum teamă? Nu este necesar! Dumnezeu dorește să îndepărteze, să ierte și să uite tot răul, deci toate păcatele tale care se găsesc în viața ta. Încetează acum să te joci cu El de-a v-ați ascunselea!

   Recunoaște sincer în rugăciune toate păcatele din viața ta, de care îți aduci aminte. După aceea roagă-L să îți ierte totul. El face aceasta, pentru că Domnul Isus Hristos S-a lăsat pedepsit de bunăvoie pentru orice păcat al fiecărui om. Mulțumește-I și roagă-L să te ajute, ca să nu mai păcătuiești. Și vei vedea că El nu te va dezamăgi niciodată. Versetul din Biblie amintit mai sus continuă astfel:

   „Domnul Își întinde privirile peste tot pământul, ca să sprijine pe aceia a căror inimă este întreagă a Lui.”

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu