luni

Cum a apărut Biblia? (1)

 

Ai o Biblie acasă? Ai citit-o? Această carte se deosebește foarte mult de toate celelate cărți din istoria lumii.

Este cartea cu un mesaj vital pentru toți oamenii - cartea unică pe care ne-a dat-o Dumnezeu.

 

Apariția ei este unică

Știi cum apar în mod normal cărțile? Un autor strânge material, se gândește la o împărțire a lui, se așază la masă și scrie sau dictează un manuscris. Uneori, mai mulți autori se întâlnesc, gândesc împreună, redactează împreună, discută cine trebuie să scrie fiecare secțiune a cărții. Și apoi, poate după câțiva ani, lucrarea finalizată apare pe piață. Cu Biblia a fost cu totul altceva. Ea este o mică bibliotecă formată din două părți: Vechiul Testament și Noul Testament. Cel puțin 40 scriitori au scris cele 66 cărți ale ambelor Testamente. Și ce este mai special: cei mai mulți dintre scriitori nici măcar nu s-au cunoscut între ei! Aceștia nu au elaborat niciodată niciun plan. Nu s-au pus de acord și nu și-au împărțit munca. Așa ceva nici nu ar fi fost posibil, deoarece cărțile Bibliei au apărut într-o perioadă de 1.500 ani. Și totuși, ele formează o carte – o unitate minunată cu un mesaj puternic.

 

Unitatea ei este unică

Scriitorii Bibliei au scris depre Dumnezeu, despre Isus Hristos, despre păcat, despre creație, despre istorie și despre multe alte subiecte. Și rezultatul este divin și desăvârșit: afirmațiile din Biblie formează o unitate minunată – ele se completează, dar nu se contrazic. Cum este posibil ca așa mulți autori să facă o lucrare atât de unitară? Până la urmă, scriitorii au provenit din diferite perioade de timp și au trăit în diferite împrejurări de viață. Ei aveau diferite profesii și au locuit în ținuturi foarte diferite. Cu toate acestea a apărut o carte cu un conținut puternic: Isus Hristos! Întreg Vechiul Testament vorbește despre faptul că Isus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, va veni cândva pe acest pământ pentru a muri pe crucea de la Golgota. Noul Testament ne spune că Isus Hristos a venit pe acest pământ și a murit pe crucea de la Golgota. Mesajul principal al lui Dumnezeu din Biblie este: „Crede în Domnul Isus, și vei fi mântuit”. Deci vezi că Biblia este o carte foarte actuală cu o unitate unică.

 

Actualitatea ei este unică

Milioane de oameni citesc Biblia, nu numai pentru că ea are multe texte captivante, ci pentru că ei știu cât de importantă este Biblia în viața lor. Mii de cărți au fost scrise în ultimele secole, dar de cele mai multe dintre ele nu se mai interesează astăzi niciun om. Ele au fost date uitării. De ce este în cazul Bibliei altfel? Cu toate că ea este veche - unele părți din ea fac chiar parte dintre cele mai vechi cărți care se cunosc -, ea este foarte actuală și astăzi la fel ca odinioară. Biblia este citită în toate împrejurările vieții, de toate categoriile de oameni, la orice vârstă. De aceea ea este așa de mult răspândită.

 

Răspândirea ei este unică

În jurul anului 250 î.H., Vechiul Testament scris în ebraică a fost tradus într-o altă limbă, în greacă. Această traducere se numește „Septuaginta”. Probabil că este prima carte care a fost tradusă. Pe timpul reformatorului Martin Luther au existat aproximativ 15 traduceri în diferite limbi. În anul 1.600 au fost 40, în anul 1.700 au fost deja 52. S-au adăugat regulat noi limbi. Celor 75 de traduceri din anul 1.800 le-au urmat 567 în anul 1.900. Momentan, Biblia sau părți din ea există în mai mult de 2000 de limbi. Biblia (partea ei cea mai veche) a fost prima carte scrisă de mână. Biblia a fost, de asemenea, prima carte tipărită. Multe sute de milioane de exemplare au fost tipărite până acum. Anual se adaugă câteva milioane. Iar numărul lor crește permanent. Cine vrea să nege că Biblia este și în această privință unică? Și transmiterea ei este unică. Din nicio carte a Antichității nu există așa multe copii străvechi ca de la Biblie. Descoperirea ei sau a unor părți din ea a fost adeseori captivantă și arată cum Dumnezeu a vegheat asupra Cuvântului Său. Există, din nefericire, oameni care resping Biblia. Ei afirmă că ea este plină de greșeli de scriere și că nu ar fi chiar așa de veche cum se spune adeseori. Unii spun chiar că pe timpul lui Moise nici măcar nu se știa scrie. Dar nu este așa! Mai multe vei afla în articole din lunile următoare. Dar ceea ce am văzut deja acum îți arată faptul că Biblia este o carte unică, o carte cum nu mai există o alta în istoria lumii. Milioane de oameni au recunoscut acest lucru și sunt convinși că Biblia este Cuvântul scris al lui Dumnezeu. Această carte le-a arătat oamenilor, milioanelor de oameni, calea către Dumnezeu. Și ție?

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu