duminică

Credincios



   A trecut deja mult timp de când s-a întâmplat următoarea întâmplare în satul nostru, dar ea vorbește sigur și astăzi către inimi și conștiințe.
   Un fierar a angajat un tânăr ca și calfă. Afacerea mergea bine, iar maistrul câștiga bani frumoși. Wilhelm, noua calfă, își cunoștea meseria, iar maistrul său era foarte mulțumit de el. Și lui Wilhelm îi plăcea noul său mediu de lucru. Numai că duminica trebuia să lucreze ca în zilele săptămânii, căci maistrul nu vroia să știe nimic de „mersul la biserică“ și alte lucruri asemănătoare, și pretindea ca munca să nu sufere nicio întrerupere.
   După ce Wilhelm a lucrat trei duminici la rând, s-a dus într-o zi la locuința maistrului și a spus:
   - Domnule maistru, eu nu mai pot rezista mult timp fără Cuvântul lui Dumnezeu. Dacă trebuie să lucrez în fiecare duminică, sunt în celelalte zile doar un om pe jumătate. Vă rog să-mi dați duminica liber!
   Dar maistrul răspunse:
   - Nu merge, în mod special acum nu, când trebuie să supraveghezi celelalte calfe. Dacă tu primești liber, și ceilalți vor vrea să aibă liber, și fierăria va fi goală.
   -Știți prea bine nu sunt leneș. Dar nu pot trăi fără Cuvântul lui Dumnezeu. Dacă într-adevăr trebuie să lucrez în continuare și duminica, trebuie să demisionez!
   Maistrul a vrut să-i dea calfei sale un răspuns batjocoritor. Dar când s-a uitat în ochii sinceri ai acestuia, spuse:
   - Din partea mea, du-te la biserică. Dar dacă va fi ceva urgent de lucru, care trebuie terminat în aceeași zi, contez pe tine și duminica!
   Duminica următoare nu a fost în satul nostru nimeni așa de fericit ca Wilhelm. Dar în duminica cealaltă i se spuse:
   - Wilhelm, mâine am nevoie de tine, auzi?
   Și Wilhelm a trebuit să lucreze.
   Când s-a plătit salariul la sfârșitul săptămânii, Wilhelm a primit 42 de mărci. Dar el înapoie 6 mărci și spuse:
   - Nu, domnule maistru, conform înțelegerii, eu primesc pe zi 6 mărci. Sunt șase zile lucrătoare. Dacă lucrez duminica, fac acest lucru numai pentru că ați pretins, dar plată nu primesc pentru aceasta.
   Fierarul se uită lung și mirat la calfa lui. Apoi se întoarse și plecă.
   În următoarea după-masă i se adresă lui Wilhelm:
   - Wilhelm, de acum fierăria rămâne închisă duminica, poate să fie puțină sau multă treabă, iar salariul tău pe săptămână rămâne 42 de mărci!
   Din acea oră nu s-a mai auzit ciocanul în fierărie în ziua Domnului, iar maistrul nu a avut nicio pierdere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu