sâmbătă

Micul predicator



   Într-o zi, micul Victor îi spuse bunicii:
   - Când voi fi mare, mă voi face predicator.
   - Ce este un predicator? întrebă bunica.
   Victor, care a fost foarte uimit de această întrebare, spuse cu glas tare:
   - Dar bunico, nu știi?! Un predicator este un om care le spune oamenilor din Biblie. Mă gândesc că este așa de frumos să ai ascultători.
   Bunica zâmbi și spuse:
   - Dar eu mă gândesc că tu ești deja acum destul de mare pentru a începe cu predicatul.
   Victor făcu ochi mari și întrebă:
   - Bunico, vorbești serios? Și după o scurtă pauză spuse mai departe: De fapt, nu mi-e teamă să predic, dar – nu știu cum trebuie să predic.
   Atunci, bunica întrebă:
   - Victor, ce face predicatorul mai întâi?
   - El alege un verset și apoi îl prezintă. Dar nu aș putea încă să fac acest lucru.
   - Ba da! răspunse bunica, poți cu siguranță. Aici este de exemplu un text frumos pe care l-ai putea prezenta: „Fiți buni unii cu alții.“ El se găsește în Epistola către Efeseni, în capitolul patru.
   - Da, așa este. Dar, de fapt, nici nu trebuie să explici nimic despre acest verset. Trebuie doar să fii bun față de cineva. Aceasta este totul. Nu este nimic de explicat.
   - Și totuși, acest verset este un text frumos pentru o predică, băiete. M-aș bucura mult dacă ai predica o săptămână întreagă despre acest text.
   - O săptămână întreagă să predic despre acest text? Dar bunico, nu poți să vorbești serios. Nu se poate deloc!
   - Nu se poate? Crezi că nu ar fi posibil? Nu ai putea să fii o săptămână întreagă bun față de toți oamenii cu care te întâlnești, cu care ai de-a face?
   Victor se uită mirat la bunica lui. Apoi întrebă încet:
   - Aceasta ar fi o predică...?
   - Da, băiete, desigur! Aceasta ar fi cea mai bună predică. Un predicator bun trebuie să facă el însuși ceea ce le spune altora. Altfel nimeni nu va vrea să-l asculte. Totdeauna, o astfel de predică vie este cea mai bună, cea mai cu efect. Mântuitorul nu vrea doar cuvinte, ci vrea să vadă și fapte! De asemenea oamenii așteaptă de la un predicator ca el însuși să trăiască ceea ce predică altora.
   - Mă gândesc, spuse Victor după ce se gândi puțin, că aș putea încerca cu această predică. Dar nu m-am gândit mai înainte la un astfel de mod de a predica.
   - Mă bucur, băiatul meu, că vrei să fii începând de mâine un predicator, spuse bunica, deci textul tău este: Fiți buni unii cu alții. Prezintă bine acest scurt text! Arată-le tuturor ce înseamnă aceasta! Roagă-L pe Domnul Isus pentru putere, căci ai nevoie de ea! El te va ajuta.
   Și imediat în dimineața următoare, Victor îndeplini intenția lui. În timpul cursurilor evită să o supere pe învățătoare prin șușoteli și neatenție. Și astfel, învățătoarea se bucură de predica lui Victor.
   Și pe drumul spre casă, Victor își continuă predica. Nu se mai bătu cu ceilalți băieți și lăsă să se strige în urma lui cuvinte urâte. De aceea sosi punctual acasă, iar mama lui nu a trebuit să aștepte după el prea mult timp cu mâncarea.
   Seara, bunica l-a întrebat:
   - Victor, cum a mers astăzi cu predicatul?
   - Ah, spuse băiatul, este totuși o predică lungă, de dimineața până seara. Dar a mers destul de bine. Mântuitorul m-a ajutat.
   Victor se strădui în continuare, ca în fiecare zi să predice în acest mod despre versetul frumos din Epistola către Efeseni. Și observă că el însuși era binecuvântat.
   Mai târziu, bunica i-a dat multe alte texte pentru predică. Chiar dacă uneori micul predicator se împotmolea, Domnul Isus îl ajuta tot mereu mai departe. Victor nu s-a lăsat așa de ușor descurajat, pentru că Îl iubea pe Mântuitorul său din toată inima.
   Nu ar fi frumos, dacă toți copiii mici și mari și-ar propune să „predice“ în acest mod despre unul dintre multele versete frumoase din Biblie – chiar dacă ar fi doar pentru o săptămână?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu