vineri

Cum zboară o pasăre?


   Puii de pasăre vin din ouă, la fel ca cei de găină. Și pasărea stă pe ouăle ei ca să le țină calde, precum face găina. Dar când puii de pasăre se nasc, ei nu sunt pufoși ca puii de găină. Ei sunt urâți: ochii le sunt închiși, corpurile neacoperite, fără nicio pană pe ei, gurile le sunt atât de mari și deschise, încât ți se pare că sunt numai gură.
   În loc de brațe cum avem noi sau picioare în față cum au câinii și pisicile, păsările au aripi. Cele mai multe păsări folosesc aripile pentru zburat. Dar nu toate păsările zboară. Găinile și curcanii sunt păsări adevărate – au de asemenea aripi – dar aripile le sunt prea slabe pentru a le ridica trupurile grele de la pământ. Toate păsările când sunt mari au pene.
   Toate păsările au două picioare. Unele păsări ca barza și cocostârcul au picioare foarte lungi. Alte păsări ca bufnița au picioare foarte scurte, acoperite cu pene.
   Puii nu știu să zboare. Ei doar stau în cuibul lor și-și așteaptă mama și tatăl să le aducă mâncare. Când puii mai cresc, ei nu mai au loc în cuib. Atunci mama și tata își învață puii să zboare. Ei bat din aripi și zboară în jurul lor, încercând să-i facă pe pui să-și întindă și ei aripile și să sară. Când puiul este îndeajuns de viteaz să încerce, observă că aripile îl țin sus și că poate zbura. Păsările zboară apăsând în jos aerul cu aripile lor. Aceasta face corpurile lor să se ridice. Penele se închid și se deschid una peste alta ca un evantai, și se suprapun ca aerul să nu poată intra printre ele.
   Păsările pot să-și întindă și să-și deschidă aripile la dorință. Ele își folosesc cozile drept cârmă pentru a-și ghida zborul. Dumnezeu a învățat păsările să zboare. Când Dumnezeu a făcut păsările, le-a făcut să poată zbura, așa cum te-a făcut pe tine să poți umbla.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu