joi

Cum a apărut Biblia? (2)

 

   Era în anul 1933 în Siria. Și era o căldură mare de 400C! Dar aceasta nu i-a deranjat pe André Parrot și pe oamenii săi. Scăldați în sudoare, arheologii săpau în straturile groase de argilă ale vechiului oraș Mari, situat pe malul râului Eufrat. Acest oraș este unul dintre cele mai vechi ale lumii.

   Oare au știut locuitorii orașului Mari să scrie în urmă cu aproximativ 5.000 de ani? Răspunsul l-a găsit André Parrot în următorii 41 de ani. Atâția ani a săpat în ruinele acestui oraș! La un moment dat nu i-a venit să creadă ce vedea. El a descoperit o tăbliță de lut pe care era scris ceva. Și pentru că acele caractere arătau ca niște cuie, oamenii de știință au numit acestea „scriere cuneiformă”, iar tăblițele de lut, „table cu scriere cuneiformă”. Arheologii nu au găsit o singură tăbliță, nici zece sau o sută, ci au fost scoase la lumină 23.000 de tăblițe, mai mari sau mai mici. Ele au fost transportate cu camioanele spre centre unde puteau fi descifrate. Ce se putea citi pe ele? Erau relatări despre campanii ale împăraților, texte juridice, dar și contracte de închiriere și de cumpărare – asemănătoare cu un bon de casă de la un magazin din zilele noastre.

   Aceasta este o altă dovadă pentru faptul că, în urmă cu 5.000 de ani, mulți oameni știau să scrie. Aceasta a fost cu cel puțin 800 de ani înainte ca Avraam să trăiască. Așadar, este greșit să afirmăm că relatările Bibliei au fost transmise pe cale orală, adică au fost povestite, și astfel falsificate.

   Ce fel de deal este acela, la 200 kilometri nord de Damasc? În Siria, dar și în Irak și Iran există multe astfel de movile uriașe de lut și nisip. Ani la rândul, arheologii italieni au săpat în aceste așa-numite „tell-uri” și au descoperit orașe antice îngropate sub straturi străvechi de argilă și nisip.

   Apoi, în 1975, au descoperit în Tell Mardich ceva enorm și interesant: au dezgropat 15.000 de tăblițe de lut! Tăblițele de lut erau inscripționate cu scriere cuneiformă din vechiul regat Ebla, deci din timpul lui Avraam. Descifrarea textelor s-a realizat fără probleme. Rezultatele au confirmat ceea ce ne relatează cele cinci cărți ale lui Moise. Pe tăblițe este descrisă viața în acea regiune, exact așa cum o descrie Vechiul Testament, prima parte a Bibliei. Sunt menționate chiar și nume de persoane care apar în Biblie, ca de exemplu Eber (Genea 11.14-17), Israel și Avraam.

   În Orientul Apropiat, și anume în estul Turciei, Siria, Iran și Irak au fost făcute multe alte descoperiri de scrieri cuneiforme. Ele confirmă faptul că toate afirmațiile istorice din Biblie sunt corecte și adevărate, ceea ce este foarte logic, pentru că Dumnezeul atotputernic este Autorul Bibliei.

   Toate aceste tăblițe de lut sunt inscripționate cu scriere cuneiformă. Aceasta nu este însă o scriere alfabetică, așa cum o cunoști tu astăzi, ci o scriere cu silabe. Fiecare cuvânt era împărțit în silabe, de exemplu: cup-tor-pen-tru-scri-e-re-cu-ne-i-for-mă. Pentru fiecare silabă a fost creat un semn sau caracter. Pentru fiecare silabă nouă se adăuga un nou caracter. Gândește-te câte silabe există în limba ta. În orice caz, oamenii trebuiau să stăpânească la acea vreme câteva sute de caractere. Pentru a face acest lucru, au petrecut între cinci și șapte ani în școală.

   De aceea, acum trebuie să-ți spunem despre un alt șantier de excavare din Siria numit Ugarit. Acest oraș antic se află pe malul Mării Mediteraneene. Începând cu anul 1929, arheologii francezi au început să lucreze acolo. Fortăreața pe care au descoperit-o este enormă. Ei au scos la lumină mai multe palate. Dar cel mai important lucru pe care l-au descoperit acolo este o mică tăbliță de lut, de doar 8 x 3 cm, scrisă cu scriere cuneiformă, care conține unul dintre cele mai vechi alfabete.

   Acest alfabet datează din jurul anului 1.400 înainte de Hristos, deci are în prezent o vechime de peste 3.400 de ani. Nu se știe cine l-a inventat. Dar nici nu este atât de important. Ceea ce este important este faptul că exista deja un alfabet pe timpul lui Moise. El era format din circa 20 de consoane. La acea vreme, vocalele se rosteau, dar nu erau scrise. Ideea alfabetului este, într-adevăr, unică. Acum trebuie să înveți doar câteva caractere ale alfabetului - și deja poți citi. Așadar, când Moise a scris cele cinci cărți ale sale, mulți oameni știau să citească, iar scrisul era foarte dezvoltat.

   Dumnezeu a oferit condiții perfecte pentru scrierea Bibliei în acel moment. Desigur, în acele vremuri, oamenii nu scriau numai pe tăblițe de lut. Erau deja disponibile materiale de scris mult mai bune, despre care vei afla mai multe în articolul următor.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu