marți

Cum a apărut Biblia? (8)

 

Mănăstirea Sfânta Ecaterina

 

   Îți mai aduci aminte? Constantin von Tischendorf a căutat cea mai veche Biblie completă. În 1844, el a descoperit 129 de pagini ale unei vechi Biblii în limba greacă în Mănăstirea Sfânta Ecaterina din Munții Sinai. Dar nu i s-a permis să ia cu el decât câteva pagini de pergament.

   Nouă ani mai târziu, în 1854, Tischendorf a ajuns din nou la Mănăstirea Sfânta Ecaterina. A întors toată mănăstirea cu susul în jos. Dar omul de știință nu a găsit nimic și a trebuit să plece cu mâna goală.

   Cinci ani mai târziu, în anul 1859, a călătorit pentru a treia oară la Mănăstirea Sfânta Ecaterina. De data aceasta l-a ajutat țarul rus Alexandru al II-lea. A fost primit din nou cu prietenie. A început din nou vechea muncă. A cercetat fiecare raft, a răsturnat fiecare coș de gunoi, a răscolit fiecare nișă. Și din nou, după o săptămână de muncă grea, Tischendorf nu găsise nimic! A doua zi, pe 7 februarie, Tischendorf, care era foarte dezamăgit, trebuia să plece de la mănăstire. Seara, administratorul mănăstirii l-a invitat în chilia sa. „Uite, vechea mea Biblie, pe care o citesc în fiecare zi”, a spus administratorul și a luat-o de pe raft. Constantin von Tischendorf a rămas fără cuvinte. Ceea ce vedea în fața lui nu erau doar foile lipsă din Vechiul Testament, ci și întregul Noul Testament, cu toate cele 27 de cărți. Fiecare pagină valora o avere, iar fiecare pagină era un indiciu al grijii cu care au fost copiate textele biblice. Într-adevăr: „Cerurile și pământul vor trece, dar cuvintele Mele nu vor trece”, spune Dumnezeu în Cuvântul său (Matei 24.35). De data aceasta, Tischendorf s-a stăpânit. Aproape cu indiferență, l-a întrebat pe călugăr: „Pot să iau acest manuscris în camera mea?”. – „Vă rog, desigur.” Tischendorf a lucrat toată noaptea la neprețuita sa comoară biblică. Nimeni nu găsise până atunci un alt exemplar al Bibliei care să fie mai vechi. Pentru el era clar: „Trebuie să intru în posesia ei”.

   Au urmat negocieri dure și discuții aprinse. În cele din urmă, Tischendorf a reușit să obțină ca acest manuscris al Bibliei să îi fie adus la o mănăstire din Cairo, unde îl putea copia. Acest lucru nu a fost posibil la Mănăstirea Sfânta Ecaterina, pentru că acolo nu era suficientă hârtie și cerneală. Munca a fost enormă: a trebuit să fie copiate 110.000 de rânduri în limba greacă veche. Pentru a-l ajuta să copieze textul, cercetătorul a apelat la ajutorul a doi experți în limba greacă: un farmacist și un medic. Între timp, el a continuat să negocieze cu călugării pentru manuscrisul antic. În cele din urmă, a reușit, iar Biblia i-a fost oferită cadou țarului.

 

   Dar acesta nu a fost încă sfârșitul poveștii manuscrisului. Multe decenii mai târziu, în 1933, guvernul rus al vremii a fost mai interesat de bani decât de o Biblie. Așa că a vândut acest manuscris Angliei pentru 100.000 de lire sterline englezești (aproximativ un milion de franci elvețieni la acea vreme). De atunci este păstrată la British Museum din Londra.

 

Merită să știi:

   Exemplarul Bibliei descoperit de Constantin von Tischendorf în Mănăstirea Sfânta Ecaterina se numește Codex Sinaiticus.

   „Codex” înseamnă carte. „Sinaiticus” indică locul unde a fost găsită. Astfel am putea spune: „Cartea de la Sinai”.

   Manuscrisul a fost scris în jurul anului 350 d.Hr. și este format dintr-un total de 390 de foi de pergament. O foaie de pergament măsoară 40 x 40 cm. Fiecare dintre aceste 780 de pagini este scrisă pe patru coloane cu litere grecești majuscule. Pentru un astfel de manuscris, a fost nevoie de pielea a aproximativ 250 de oi. La vremea respectivă, producerea ei a costat o avere! Cu toate acestea, valoarea acestui Codex este infinit mai mare decât milioanele pe care ar trebui să le plătim astăzi pentru el. Această carte veche confirmă faptul că Biblia nu a fost falsificată de-a lungul secolelor în timpul copierii. Există doar câteva diferențe între Codexul din anul 350 și textul din Bibliile din anul 2022. Dumnezeu a avut grijă de Cuvântul Său! – De-a lungul a mii de ani! Pentru că Biblia este Cuvântul Său.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu