sâmbătă

Apa

 

   Nu există viață pe Pământ fără apă! Apa este menționată chiar pe prima pagină a Bibliei, în Geneza. Dar ea nu este doar menționată, ci acolo citim și cum a creat Dumnezeu cerul și pământul și cum a fost distribuită apa pe planeta Pământ:

   La început, Dumnezeu a făcut cerurile și pământul. Pământul era pustiu și gol; peste fața adâncului de ape era întuneric, și Duhul lui Dumnezeu Se mișca pe deasupra apelor.

   Marele Dumnezeu este Creatorul întregului univers! El a creat cerurile - întregul univers. Și în el o perlă albastră: Pământul. Peste 70% din suprafața sa este acoperită cu apă.

   Dumnezeu a zis: "Să fie o întindere între ape și ea să despartă apele de ape." Și Dumnezeu a făcut întinderea. Și ea a despărțit apele care sunt dedesubtul întinderii de apele care sunt deasupra întinderii. Și așa a fost. Dumnezeu a numit întinderea cer.

   Apa poate fi găsită peste tot pe Pământ.

   Sigur, te gândești la oceanele vaste și la alte mări, la lacurile mari și la râurile învolburate. Acestea sunt apele "dedesubtul întinderii".

   Dar cantități incredibile de apă sunt stocate și în aer. Îți dai seama de acest lucru atunci când plouă! Acestea sunt apele "deasupra întinderii".

   Dumnezeu a zis: "Să se strângă la un loc apele care sunt dedesubtul cerului și să se arate uscatul!" Și așa a fost. Dumnezeu a numit uscatul pământ, iar grămada de ape a numit-o mări. Dumnezeu a văzut că lucrul acesta era bun.

 

Gheața și vaporii de apă sunt tot apă?

   În natură, apa este prezentă la temperaturi diferite: Extrem de rece sub formă de gheață sau zăpadă, dar și aproape fierbinte în așa-numitele izvoare termale (până la 90o Celsius!). Apa există în trei stări ("stările de agregare"): solidă, lichidă și gazoasă. Gheața este apa înghețată. Vaporii de apă sunt apa gazoasă.

   Temperatura de topire a apei este de 0o Celsius. Când se răcește, apa îngheață și devine solidă. În mod normal, apa devine gazoasă la 100o C. Ea fierbe!

 

Sărată sau dulce?

   Apa poate fi sărată sau dulce. Râurile conțin apă dulce, în timp ce marea este sărată. Atunci când plouă sau ninge, apa dulce cade pe sol. O mare parte din ea curge direct în râuri sau se adună în apele subterane și iese din pământ în izvoare. Acesta este modul în care se formează râurile. Majoritatea acestora se varsă în mare. Când apa de mare sau apa din sol sau din lacuri și râuri se evaporă, se formează nori. Aceștia aduc din nou ploaie sau zăpadă - un ciclu ingenios al apei conceput de Dumnezeu! Există pești de apă sărată și de apă dulce. Majoritatea supraviețuiesc doar într-unul dintre cele două, dar somonul, de exemplu, trăiește în mare și folosește râurile pentru a-și depune ouăle.

 

Oamenii și apa

   Corpul tău este format din aproximativ 70% apă. Dacă ai 40 kg., înseamnă că 28 kg. din tine sunt doar apă - amuzant, nu-i așa?

   Apa este foarte importantă pentru corpul tău. Fiecare dintre celulele sale conține apă, în special lichidul purtător al sângelui, plasma sanguină. Numai în acest fel poate funcționa metabolismul și pot fi transferate substanțele nutritive.

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu