joi

"Să vezi" cu urechile

   Liliecii sunt aproape orbi. Cu toate acestea, ei zboară cu viteze uluitoare fără să se lovească de nimic și să se prăbușească. Cum este posibil acest lucru?
   Urechile liliacului sunt printre cele mai bune urechi ale oricărui animal care trăiește pe uscat. În raport cu dimensiunea corpului său de aproximativ 5 centimetri, liliacul are, de asemenea, cele mai mari urechi din lumea animală. Acestea au o lungime de aproximativ 4 centimetri. Acest lucru îi permite liliacului să audă sunete mult prea înalte pentru urechile umane.
   Pentru a se orienta, liliacul emite sunete ultrasonice cu gura și cu nasul. Undele sonore ale acestor sunete sunt reflectate de clădiri, plante și alte obstacole într-un mod similar cu un ecou. Pe baza timpului necesar pentru a auzi din nou sunetul emis, liliacul poate estima cât de departe se află obstacolul de el. De asemenea, recunoaște dacă și în ce direcție se deplasează acesta. În acest fel, liliacul detectează insectele, pe care le prinde și le mănâncă în zbor. Dumnezeu i-a făcut aceste urechi ingenioase!

   Dumnezeu ți-a dat și ție două urechi - nu doar pentru a auzi, ci și pentru a asculta atunci când cineva vorbește. Când citești un text din Biblie, Dumnezeu îți "vorbește", iar el vrea ca tu să "asculți" și să te gândești la ceea ce ai citit!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu