duminică

O călătorie spre Soare

 

Hai, prietene, să facem împreună o călătorie! Dar nu una obișnuită, ci o călătorie foarte lungă, pe o distanță de 150 milioane de kilometri! Vrem să vizităm ceva ce ai văzut adeseori de la depărtare: Soarele.

Dacă am călători cu mașina (să presupunem că ne-am deplasa cu o viteză de 200 kilometri pe oră), am fi pe drum 750.000 de ore. Aceasta înseamnă că, dacă ai porni spre Soare fiind un mic bebeluș, ai ajunge la el ca om bătrân de 85 de ani. Chiar și cu „Concorde”, unul dintre cele mai rapide avioane, călătoria ar dura mai mult de șapte ani. De aceea luăm un „vehicul” pe care oricine îl are: fantezia noastră cu care ne vom deplasa rapid și gratuit. Deci – să pornim!

Stop! De fapt, unde este Soarele acum? Ghinion: este seară și el a dispărut. Cum? De ce răsare Soarele dimineața și apune seara? – Imaginează-ți Soarele ca o minge mare, în jurul căruia se învârt câteva mingi mai mici, planetele. Una dintre acestea este Pământul nostru. Călătoria Pământului în jurul Soarelui durează un an. Pe lângă aceasta, Pământul se învârte în același timp și în jurul axei sale, o dată pe zi. Astfel, avem întotdeauna aproximativ o jumătate de zi lumină și o jumătate de zi întuneric. Cine s-a gândit la aceasta?

Dumnezeu! El ne dă nouă, oamenilor, dar și animalelor și plantelor, în fiecare zi un timp de dormit și de odihnă când este întuneric. La lumina zilei putem lucra și merge la școală. Atunci pe partea cealaltă a Pământului este întuneric.

Așadar, să pornim în zbor! Încet-încet ne apropiem de Soare. Discul luminos devine din ce în ce mai mare și mai mare. Nu-i de mirare! Soarele este atât de mare, încât Pământul nostru ar arăta ca o biluță minusculă, dacă le-am putea ține unul lângă altul. Imaginează-ți Soarele ca o bilă goală pe care ai umple-o cu „mingi Pământ”. De câte ori ar intra Pământul în Soare? – De mai mult de 1.300.000 de ori!

Acum vrem să punem Soarele pe cântar să vedem cât este de greu. Dacă ar exista un astfel de cântar uriaș, ne-ar indica o greutate de:

2.000.000.000.000.000.000.000.000.000 tone, adică două cvadriliarde de tone.

(Pentru comparație: O mașină cântărește aproximativ o tonă.) Un număr mare, nu-i așa? Pentru a ajunge la această greutate, ar trebui așezate 333.000 de bile de Pământ pe cântar. Oare Dumnezeu a făcut doar așa, la întâmplare, Soarele atât de greu?

Cu siguranță, nu! – Te-ai gândit vreodată cum se face că Pământul se rotește în jurul Soarelui? El nu este legat! Și celelalte planete fac la fel: Mercur, Venus, Marte, Jupiter, Saturn, Uran, Neptun și Pluto (cu diversele lor luni). Toate acestea împreună formează „sistemul solar” și sunt ținute împreună prin forța de atracție a Soarelui. Această forță este generată de greutatea sa incredibil de mare! Dacă Soarele ar fi mai ușor, Pământul s-ar fi îndepărtat de mult timp de Soare, iar pe Pământ, totul ar fi fost întunecos, rece și mort.

Așadar, în timp ce ne apropiem tot mai mult – cu gândul – de Soare, simțim cum se face tot mai cald. Ni se pare că Soarele fierbe de căldură. Așa este! Dumnezeu a făcut ceva interesant acolo: El a construit Soarele ca o uzină uriașă. Acolo se generează două lucruri importante care alimentează Pământul: căldura și lumina. Dacă una dintre acestea două ar lipsi, pe Pământ nu ar putea exista viață.

În centrul acestei mingi uriașe de gaz fierbinte are loc o reacție nucleară: nucleele de hidrogen se topesc și devin nuclee de heliu. Astfel se eliberează incredibil de multă energie. Soarele este deci ca un fel de uzină electrică. Energia eliberată strălucește în toate direcțiile sub formă de raze electromagnetice.

În interiorul Soarelui domnește o căldură de neimaginat, de aproximativ 15 milioane de grade Celsius. În exterior sunt 4.500 de grade Celsius. De acolo este radiată lumina și căldura. Dumnezeu a reglat totul, astfel încât noi să putem trăi bine pe pământ. Dumnezeu, care poate crea ceva atât de impresionant cum este Soarele, dar care a făcut și Pământul așa de frumos, este mare și puternic.

Și pentru că acolo este atât de frumos, vrem să ne încheiem acum „călătoria cu gândul”. Dar înainte să ajungem acasă, facem pe Pământ un mic ocol. Mai ai câteva minute disponibile? Atunci vino cu mine! Dumnezeu a făcut ceva mult mai măreț, care nu se poate însă măsura nici în kilometri, nici în tone, nici în grade.

Pornim din Europa spre sud-est și răsfoim calendarul în urmă cu aproximativ 2.000 de ani. Ajungem într-o țară mică la Marea Mediterană: Iudeea. Acolo, mergem în capitala Ierusalim. În fața orașului se află un mic deal. Pe acel deal vedem însă ceva îngrozitor: acolo se află trei cruci mari de lemn, înălțate una lângă alta, și pe ele sunt răstigniți ... oameni! Când ne apropiem, cineva ne spune că omul din dreapta și cel din stânga dintre cei trei sunt răufăcători, care au meritat pedeapsa cu moartea. Cine este însă Omul din mijloc? De ce este omorât, dacă nu a făcut niciun rău? – Vreau să-ți explic de ce, pentru că exact așa s-au întâmplat lucrurile:

Omul de pe crucea din mijloc este Domnul Isus. El este Fiul lui Dumnezeu. El a fost dintotdeauna cu Dumnezeu Tatăl în cer. Oamenii trăiau pe pământ. Dar ei n-au vrut să facă ceea ce a vrut Dumnezeu. Ei au făcut mult rău. Așa este și astăzi. Dumnezeu îi numește pe oameni „păcătoși”, pentru că au păcătuit cu toții. Și tu? Da, și tu! Și eu! De aceea Dumnezeu trebuie să ne pedepsească pe toți. În cer nu putem intra ca oameni păcătoși. Dumnezeu ar fi trebuit să ne arunce pe toți în iad. Așa este scris în Biblie.

Dar Dumnezeu nu a vrut acest lucru. Dumnezeu ne iubește pe noi, oamenii! Dumnezeu nu spune însă: „Să uităm totul, Eu vă iert acum păcatele.” Păcatul trebuie să fie pedepsit.

Știi ce a făcut Dumnezeu acolo? El L-a dat pe unicul Său Fiu, pe Domnul Isus Hristos. El a venit din cer pe pământ și a murit pe Golgota pentru mine. Când a fost răstignit pe crucea din mijloc – atunci Dumnezeu L-a pedepsit pe El pentru păcatele mele! Și pentru ale tale? Sau încă nu I le-ai mărturisit? Trebuie să faci aceasta!

Imaginează-ți cât de mult ne iubește Dumnezeu: El L-a dat pe singurul Lui Fiu pentru noi, ca noi să fim mântuiți și să putem ajunge odată la El în cer! Acest lucru este mult mai mare decât soarele, stelele și pământul și tot ce a creat Dumnezeu.

Acum, lunga noastră călătorie a ajuns la capăt. Ne întoarcem în Europa, acasă. Acolo te așteaptă părinții. Dar mai există Cineva mult mai important care te așteaptă: Domnul Isus care a murit pentru tine la cruce! Dacă Îi mărturisești tot răul pe care l-ai făcut, toate păcatele tale și Îi spui că îți pare rău că le-ai făcut, El ți le va ierta pe toate. De atunci ești copilul lui Dumnezeu și Îl cunoști pe Dumnezeu ca Tată al tău. Viața ta se schimbă. Chiar astăzi! Pentru că poți trăi cu El.


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu