joi

Străbunicii tăi

 

   Tu ai un tată și o mamă. Aceștia sunt părinții tăi. Părinții părinților tăi sunt bunicii tăi. Apoi vin cei 8 străbunici și 16 stră-străbunici. Cum se continuă de aici?

   Cei 16 stră-străbunici ai tăi au avut și ei părinți, adică cei 32 de strămoși ai tăi din a cincea generație. În a șasea generație sunt deja 64 de strămoși, în a șaptea 128, în a opta 256, în a noua 512 și în a zecea generație 1024 de strămoși.

   Dacă acum calculezi și mai mult în urmă, vei găsi rapid numărul strămoșilor tăi din a douăzecea generație. Este un număr amețitor!

   Când au trăit strămoșii tăi din a zecea generație, cei 1024 de strămoși ai tăi? Ai vrea să știi?

   Ei bine, nu poți spune cu exactitate, pentru că vârsta de căsătorie a strămoșilor tăi nu a fost, cu siguranță, întotdeauna aceeași.

   Istoricii consideră că durata unei generații este de o treime de secol. Acest lucru înseamnă că cei 1024 de strămoși ai tăi din a zecea generație au trăit în urmă cu aproximativ 333 de ani, în jurul anului 1700.

   Mulți oameni de știință au cercetat rudenia dintre familii (generații) și popoare. Până în zilele noastre, genealogia sau cercetarea genealogică este extrem de interesantă. Și mulți oameni sunt mândri atunci când descoperă bărbați celebri și femei celebre printre strămoșii lor.

   În Sfânta Scriptură există, de asemenea, genealogii sau tabele genealogice. Le cunoști? În Evanghelia după Matei vei găsi registrul genealogic al Domnului Isus. Acesta începe cu Avraam, este împărțit în trei secțiuni de câte 14 generații fiecare și se încheie cu Iosif, soțul Mariei, mama lui Isus.

   O altă genealogie a Domnului Isus se găsește în Evanghelia după Luca (Luca 3.23-38). Cunoști diferențele dintre aceste două genealogii?

   Desigur, există și în Vechiul Testament mai multe registre genealogice. O poziție specială este ocupată de tabelul națiunilor din Geneza 10. Aici, popoarele pământului sunt enumerate ca urmași ai lui Iafet, Ham și Sem, fiii lui Noe. Ești un descendent al lui Iafet, Ham sau Sem? Ce părere ai?

   După cum vezi, Sfintele Scripturi sunt de mare actualitate oriunde le deschizi. Citești Biblia? Îți place să te ocupi cu Cuvântul lui Dumnezeu? Este Domnul Isus Hristos, Mântuitorul și Domnul tău?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu