luni

Pinguinii - Minuni din mâna Creatorului

 


   Pinguinii arată extraordinar de stângaci în timp ce se plimbă pe plajă sau se aruncă de pe stânci în apă cu un salt energic.
   Dar de îndată ce vezi pinguinii în apă, impresia se schimbă complet: pinguinii sunt înotători excelenți, eleganți și perseverenți, care par să zboare sub apă. Ei ating viteze maxime de până la 25-27 de kilometri pe oră. Pinguinii imperiali se pot scufunda până la 500 de metri adâncime și pot înota până la 80 de kilometri.
   Două dintre cele 17 specii de pinguini cunoscute astăzi trăiesc în condiții cu adevărat extreme în regiunile polare ale Antarcticii: pinguinul imperial și pinguinul Adelie. Dumnezeu i-a echipat în mod minunat pentru habitatul lor.
1. Pinguinii poartă "lenjerie de corp" termică.
   Pinguinii au, direct peste piele, o haină de puf densă, bine izolatoare, plină de aer. Peste acest strat, penele sunt așezate unele peste altele ca niște țigle de acoperiș și nu lasă practic să iasă căldura corpului. Acest brevet izolator își dovedește valoarea chiar și la temperaturi de minus 70 (!) de grade. Pinguinii au, de asemenea, un strat gros de grăsime izolatoare.
   În apă, pinguinii poartă un "costum de scafandru", mai exact pinguinii își sigilează penajul cu un amestec de ulei și ceară care provine dintr-o glandă a corpului lor.
2. Pinguinii sunt înotători care economisesc energie.
   Cum așa? Cercetătorii au fost uimiți să descopere că trupul aparent dolofan al pinguinilor are proprietăți excelente de economisire a energiei. Aceștia ating un coeficient de rezistență Cw de 0,05-0,04. În comparație, cele mai bune mașini sport ating un coeficient de rezistență de doar 0,4! Forma fusiformă și ondulată, care se îngroașă de la cioc peste cap până la trunchi și se îngustează din nou spre bazin, previne turbulențele și frecarea în apă.
   Cu energia produsă de 1 kg de hrană, pinguinii pot înota aproximativ 100 de kilometri. Cu energia obținută dintr-un litru de benzină, un pinguin ar putea parcurge 1.500 de kilometri.
 
   Observație: Coeficientul Cw indică rezistența la curentul de apă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu