miercuri

Cum simt?


   Simți prin atingerea lucrurilor. Simțul este de asemenea unul dintre cele cinci simțuri. Simțul atingerii nu are un organ special de simț. Poți simți de-a lungul întregului tău corp, prin piele, și chiar în interiorul nasului și a gurii. Sunt totuși anumite părți ale corpului care simt mai bine ca altele. Pe toată pielea sunt organe de simț, dar vârful limbii are cele mai multe. Pielea de pe spate are mai puține simțuri, deci tu nu poți simți prea multe cu spatele. O pisică simte cel mai bine cu mustățile.
   Mâinile îți sunt cele mai „simțitoare”. Dacă ai închide ochii și ai atinge ceva, mâinile ți-ar spune ce este, aproape cu exactitate. Ai putea să ghicești o minge prin pipăit, nu-i așa? Ai ști aceasta, pentru că ea este rotundă. Mâinile îți spun dacă lucrurile sunt calde sau reci, aspre sau netede, tari sau moi, grele sau ușoare. Îți poți învăța mâinile să-ți spună obiectele. Un orb poate citi cu degetele, pentru că a învățat cum se simt literele la atingere.
   Toți copiii, dacă sunt sănătoși, au cele cinci simțuri: văzul, auzul, mirosul, gustul și pipăitul. Sunt totuși copii care nu au cinci simțuri: nu pot vedea sau nu pot auzi. Cât de mult le lipsește! Dacă n-am avea niciun simț, n-am putea ști nimic despre frumusețea lumii, despre oameni și am fi foarte nefericiți. Îți amintești să aduci mulțumiri lui Dumnezeu, pentru că te-a făcut așa cum te-a făcut?
   Îți mulțumesc Doamne, pentru că m-ai făcut (să aud, să simt, să văd). Și cum aceste daruri vin de la Tine, le voi folosi așa cum vei vrea Tu!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu