sâmbătă

Unde se duc păsările iarna?


   Toată primăvara și toată vara, câmpurile noastre sunt pline de păsări. Ele cântă și ciripesc toată ziua. Dar, când vine toamna și zilele se răcesc, cei mai mulți dintre prietenii noștri împănați pleacă. Unde se duc? Se fac ghem și dorm toată iarna, precum fac urșii?
   Păsările nu au creierul pe care îl au oamenii. Ele nu gândesc ca tine. Când ți-e frig, creierul îți spune să te duci în casă, unde este cald, sau să te îmbraci. Cu toate că păsările nu gândesc, ele știu ce au de făcut. Dumnezeu a făcut toate animalele, păsările și plantele, ca să poată să se autoîngrijească.
   Păsările au instincte care le spun ce să facă. Când vine iarna, va fi prea frig pentru ele în câmp și păduri. Ele știu că nu vor găsi ușor mâncare când tot pământul va fi acoperit de zăpadă, așa că, după ce cad frunzele din copaci și vântul devine mai rece, micile păsări pornesc într-o lungă călătorie. Ele zboară spre Sudul cel cald, unde vor găsi mâncare din belșug.
   În călătoria din casa lor de vară la casa lor de iarnă, unele păsări zboară în fiecare an sute de kilometri. Cu toate că nu sunt drumuri prin aer și cu toate că păsările nu au hărți să le indice drumul, ele știu unde să se ducă și zboară pe aceeași rută în fiecare an, oprindu-se în aceleași locuri.
   Unele păsări stau cu noi toată iarna. Se pare că nu le este frică de frig și zăpadă. Ai auzit vreodată veselul ciripit al pitulicii, când își caută hrana? Sau cântecul fericit al frumoasei mierle, când cântă veselă în fiecare zi? Cu toate că acestor păsări nu le este frică, ele o duc greu cu hrana. N-ai vrea să le ajuți aruncându-le firimituri de pâine pe zăpadă ori atârnându-le cuiburi în copaci?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu