marți

Ultimul erou al Titanicului


   „Uite ce roșu arată cerul la asfințit!” a strigat încântată Nana Harper. Tatăl ei s-a aplecat spre ea. „Da, mâine va fi o zi frumoasă!” Nana, care avea șase ani, l-a prins de mână pe el și pe verișoara ei mai mare, Jessie Leitch, care călătorea cu familia Harper pentru a o îngriji pe Nana, și împreună s-au plimbat pe puntea vaporului impunător. Era seara zilei de 14 aprilie 1912.
   După aceea urma timpul de somn pentru micuța Nana. Jessie s-a dus împreună cu Nana în frumoasa cabină de la clasa a doua, unde locuiau împreună. Și John Harper s-a retras curând pentru a citi ceva în cabina lui înainte de a merge la culcare.
   Miezul nopții tocmai trecuse, când Jessie și Nana s-au trezit din somn. Se auzeau strigăte puternice pe holul cabinelor. Acum cineva bătea la ușa cabinei lor. „Jessie, Nana, sculați-vă!” au auzit ele glasul domnului Harper. „Vaporul s-a lovit de un ghețar!”
   Jessie s-a îmbrăcat repede și a învelit-o pe Nana pe jumătate adormită într-o pătură și a părăsit cu ea cabina. John Harper le-a ajutat să-și pună vestele de salvare.
   „În bărci! Femeile și copiii mai întâi”, a răsunat un glas. Domnul Harper a luat-o pe Nana în brațe și a urcat cu ea pe puntea superioară.
   Jessie îl urma pe jumătate amețită. „Numai femeile și copiii! Femeile și copiii mai întâi”, repetau întruna marinarii. Membrii de familie se despărțeau plângând unii de alții. Se auzeau suspine, plânsete, discuții încurajatoare.
   „Repede, Jessie”, a îndemnat-o domnul Harper. „Urcă în barca de salvare!” El i-a întins-o jos pe Nana. „Să nu vă fie frică! Eu voi veni mai târziu.”
   Barca de salvare a fost coborâtă în apă și s-a îndepărtat repede de vapor. Nu era nici măcar ocupată în întregime, pentru că salvarea pasagerilor înainta foarte lent. Iar unii pasageri se simțeau pe moment mai în siguranță pe Titanicul declarat că nu se poate scufunda decât pe bărcile care se clătinau.
   John Harper s-a uitat după ele, apoi s-a îndreptat spre alți pasageri și i-a ajutat să urce în bărcile de salvare. „Sunteți mântuit?”, l-a întrebat pe un bărbat care tocmai voia să treacă în grabă pe lângă el. „Aveți pace cu Dumnezeu?” Celălalt a încercat să se elibereze din strânsoarea lui și s-a uitat mânios la el. „Luați-o”, a spus John și i-a dat vesta lui de salvare. „Vă este mai necesară decât mie.”
   Tot mereu glasul lui răsuna peste punte: „Sunteți mântuit?”, adresându-se fiecărui pasager pe care îl ajuta. „Credeți în Mântuitorul Isus Hristos? Încă nu este prea târziu! Mărturisiți-i Lui păcatele dumnevoastră și atunci veți fi salvat pentru veșnicie.” Marinarii știau ceea ce pasagerii nu trebuiau să afle: Titanicul se va scufunda! Și nu existau suficiente bărci de salvare și veste pentru toți, pentru că nimeni nu a considerat posibilă o asemenea catastrofă. Dacă nu va apărea ajutor la timp de la alte vapoare, mulți dintre ei se vor îneca – sute de oameni! De aceea l-au lăsat în pace pe John Harper și se mirau de el.

   Cine a fost acest bărbat neobișnuit, care în fața morții și-a dăruit vesta de salvare și ca o stâncă în furtună i-a încurajat pe oameni și le-a arătat în ultimul moment și în dificultatea cea mai mare calea spre salvarea veșnică?

   John Harper s-a născut în 1872 în Scoția. Părinții lui credeau în Domnul Isus și John a auzit acasă multe despre Biblie. La vârsta de 14 ani L-a primit pe Isus ca Mântuitor și Domn al său. Patru ani mai târziu, Harper a înțeles foarte bine ce făcuse Dumnezeu pentru el. El a înțeles că toți oamenii, indiferent că ei se străduiau să trăiască nobil și corect sau că păcătuiau conștient, nu puteau ajunge la Dumnezeu. Numai prin har puteau obține salvare. Lucrarea Domnului Isus Hristos era singura cale spre Dumnezeu!
   Acest mesaj l-a umplut așa de mult pe John Harper, încât din acea zi nu a încetat niciodată să spună despre Isus. Aceasta se întâmpla în 1890. Fratele său își amintea: „Am fost invitat odată să predic în biserica unde slujea John. În timp ce eu vorbeam, John s-a retras într-o cameră alăturată. După ce predica s-a terminat, l-am găsit pe fratele meu acolo încă pe genunchi în rugăciune către Domnul său. Împreună am mers apoi prin încăperea care se golise între timp. John se oprea la fiecare rând și se ruga pentru fiecare dintre cei care veneau la slujbe. Așa își petrecea o mare parte a nopții.”

   În anul 1912, John Harper a fost invitat să predice în Chicago și să vorbească despre Isus Hristos. El nu a ezitat să ia asupra lui oboseala lungii călătorii, în care l-a însoțit și fiica lui Nana.
   John Harper a știut, cu siguranță, în acea noapte că nenumărați pasageri merg spre moartea sigură în oceanul înghețat. Neobosit i-a ajutat pe călătorii înfrigurați și temători să urce în bărcile de salvare.
   „Sunteți mântuit?”, întreba Harper mereu. „Mărturisiți astăzi păcatele dumneavoastră și credeți în Mântuitorul Isus Hristos!” Glasul puternic al lui Harper se auzea mereu.

   Titanic stătea liniștit și bine iluminat pe apă. Rachetele de alarmă care urcau în aer arătau ca un foc de artificii festiv. Era o noapte liniștită, cu cer înstelat. Prora vaporului considerat de nescufundat s-a umplut foarte încet cu apă și s-a cufundat mai adânc. Bărcile de salvare se îndepărtau rapid de la locul nenorocirii. Călătorii descurajați urcau în pupa vaporului care s-a înălțat pentru câteva minute deasupra apei. După aceea Titanicul s-a rupt în două. Prora a fost trasă în adânc, în timp ce pupa s-a ridicat aproape vertical și apoi s-a prăbușit în valurile negre. John Harper a căzut de pe punte în apa înghețată. Era înconjurat de oameni care țipau. Un bărbat de lângă el s-a agățat de o scândură. „Sunteți mântuit?”, l-a întrebat Harper. „Nu.” – „Credeți în Domnul Isus Hristos!” După aceea cei doi au fost îndepărtați unul de celălalt. Când bărbatul a ajuns încă o dată în apropierea lui, Harper a repetat întrebarea: „Sunteți mântuit?” – „Nu!” – „Credeți în Domnul Isus Hristos, și veți fi mântuit!”, a strigat Harper cu ultima putere înainte de a se scufunda.

   Acel bărbat, căruia John Harper i-a vorbit ultima oară, a fost salvat din apa înghețată. El a povestit ulterior: „Nu am putut să uit ce mi-a spus Harper și așa am ajuns la credința salvatoare în Isus Hristos.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu