vineri

Mântuitorul este anunțat

 

Pentru poporul iudeu, lucrurile nu arătau deloc bine. Romanii cuceriseră țara în urmă cu circa 60 de ani. Și împăratul cel rău Irod avea poruncă din partea Romei să administreze provincia Iudeea.

Templul pe care îl reconstruiseră iudeii în urmă cu circa 400 de ani se mai afla în Ierusalim.

Dar Dumnezeu tăcea. Profeții Săi amuțiseră, pentru că israeliții nu au ascultat de ei.

 

A uitat Dumnezeu pe poporul Său?

A renunțat Dumnezeu la poporul Său sau l-a uitat? Așa părea. Dar nu, Dumnezeu nu uită pe nimeni – nici pe tine! Dumnezeu avea un plan măreț, pentru a-i elibera pe israeliți de păcatele lor. Dumnezeu nu a vrut doar să salveze pe poporul Său, ci să aducă tuturor oamenilor iertare și pace. Dar cum s-au întâmplat toate acestea?

 

Vizită în templu

(această povestire o poți citi în Biblie, în Luca, capitolul 1)

În templu, preoții se schimbau săptămânal cu slujba. Unul dintre ei era Zaharia. El și soția lui Elisabeta trăiau cu Dumnezeu și țineau poruncile Sale. Dar Dumnezeu nu le dăruise până atunci niciun copil, cu toate că ei își doreau copii.

În timp ce Zaharia slujea în templu, deodată înaintea lui a stat un înger. Preotul s-a înspăimântat. Îngerul i-a spus pentru a-l liniști: „Nu te teme, Zaharia, fiindcă rugăciunea ta a fost ascultată și soția ta Elisabeta îți va naște un fiu, căruia îi vei pune numele Ioan.”

Și așa s-a întâmplat: Elisabeta a avut un copil, pe care Dumnezeu îl alesese pentru o slujbă deosebită: Ioan ca profet urma să-L anunțe pe Mântuitorul.

 

Vizită în Nazaret

În timp ce Elisabeta era însărcinată cu copilul ei, Dumnezeu l-a trimis pe îngerul Gabriel la Nazaret, un loc în nordul Israelului. Acolo locuia Maria. Ea nu era căsătorită încă, dar era logodită cu Iosif. Îngerul i-a spus: „Bucură-te, tu, căreia ți s-a făcut mare har; Domnul este cu tine!” Maria s-a speriat, dar îngerul i-a vorbit mai departe: „Nu te teme, Maria! Iată, vei rămâne însărcinată și vei naște un Fiu, căruia Îi vei pune numele Isus. El va fi mare și va fi chemat Fiul Celui-Prea-Înalt. El va împărăți peste casa lui Iacov în veci și împărăția Lui nu va avea sfârșit!”

Maria a întrebat mirată: „Cum se va face lucrul acesta, fiindcă eu nu știu de bărbat?”

Îngerul i-a răspuns: „Duhul Sfânt Se va coborî peste tine. De aceea Sfântul care Se va naște va fi numit Fiul lui Dumnezeu.”

Maria a crezut cuvintele pe care i le-a spus îngerul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu