vineri

Mântuitorul S-a născut

 

În urmă cu 2.000 de ani, împărăția romană era foarte mare. Împăratul Augustus a vrut să știe câți oameni trăiesc sub domnia lui. El a ordonat un recensământ. Toți locuitorii trebuiau să meargă în locul lor natal și acolo erau numărați. Și Iosif a trebuit să părăsească Nazaret, pentru că el provenea din Iudeea. A luat-o cu el pe logodnica lui Maria, care era însărcinată. Tocmai când au ajuns în Betleem, copilul care a fost anunțat de înger s-a născut. Pentru că nu au găsit niciun loc în hanul orașului, Maria l-a înfășat pe copil în scutece și l-a așezat într-o iesle.

 

Păstorii noaptea

(această povestire o poți citi în Biblie, în Luca, capitolul 1)

În noaptea în care s-a născut Isus păstorii păzeau pe câmp turmele lor de oi. Deodată s-a făcut lumină ca ziua: un înger li s-a arătat. Păstorii s-au temut, dar îngerul le-a spus: „Nu vă temeți, căci iată, vă aduc o veste bună, care va fi o mare bucurie pentru tot poporul: căci astăzi, în cetatea lui David, vi S-a născut un Mântuitor, care este Hristos, Domnul!”

Profetul Mica anunțase deja cu multe secole înainte că aici se va naște Mântuitorul.

Îngerul le-a explicat păstorilor unde Îl vor găsi pe Isus. Deodată acolo au venit mulți îngeri care Îl lăudau pe Dumnezeu: „Slavă lui Dumnezeu în locurile preaînalte și pace pe pământ între oamenii plăcuți Lui!” Când îngerii au plecat, păstorii au pornit la drum. Ei i-au găsit pe Maria și Iosif și împreună cu ei pe Isus în iesle.

 

Călătorii de la Răsărit

(această povestire o poți citi în Biblie, în Matei, capitolul 2)

La câtva timp după nașterea lui Isus, magii au venit din Răsărit la Ierusalim. Ei au întrebat: „Unde este Împăratul Iudeilor, care S-a născut? Fiindcă I-am văzut steaua în Răsărit și am venit să ne închinăm Lui.”

Când împăratul Irod a auzit aceste cuvinte, s-a neliniștit. El nu voia să-și predea stăpânirea unui nou împărat. El i-a chemat pe toți preoții cei mai de seamă și pe cărturarii poporului și a căutat să afle de la ei unde trebuia să Se nască Hristosul. „În Betleemul din Iudeea”, i-au răspuns ei, „căci iată ce a fost scris prin prorocul” și i-au citit din prorocul Mica.

 

Daruri pentru noul împărat

Irod le-a dat magilor următoarea misiune: „Duceți-vă, cercetați amănunțit despre Copil și când Îl veți găsi, dați-mi și mie de știre, ca să vin și eu să mă închin Lui.” – Vicelanul Irod intenționa cu totul altceva!

Magii au pornit. Steaua le arăta drumul și s-a oprit deasupra locului unde Se afla Isus. Magii s-au bucurat enorm: ei Îl găsiseră pe Împărat! Cu admirație au căzut înaintea lui Isus și I s-au închinat. Ei au deschis comorile aduse cu ei: aur, tămâie și smirnă. Pentru că Dumnezeu îi atenționase în vis, magii nu i-au spus lui Irod unde L-au găsit pe Isus. Ei s-au întors plini de bucurie pe un alt drum în țara lor. Un înger i s-a arătat lui Iosif și i-a spus să fugă cu Isus și cu Maria în Egipt.

 

Împăratul crud

Când Irod a auzit că magii nu se mai află în țară, el s-a mâniat și a făcut un plan îngrozitor. Irod i-a trimis pe soldații săi la Betleem. Ei trebuiau să-i omoare pe toți copiii de parte bărbătească, care aveau doi ani sau erau mai mici. Deabia după ce Irod a murit, un înger l-a chemat înapoi pe Iosif în Israel. Familia a locuit în Nazaret unde a crescut Isus. – Acum știi cum a venit în lume Fiul lui Dumnezeu ca om.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu