sâmbătă

Rikku învață din nou să se bucure


Rikku, un băiat de 11 ani din orașul japonez Ofunato, ar fi trebuit de fapt să doarmă de mult timp. Dar gândurile sale îl țineau treaz. Aceasta nu era nimic neobișnuit după evenimentele groaznice în urmă cu patru ani.
Atunci, un cutremur puternic a zguduit mai ales estul insulei principale japoneze Honshu. Mai distrugător decât cutremurul a fost însă valul gigant Tsunami care s-a năpustit asupra coastei de est. Rikku își amintea încă exact fiecare clipă în parte din acea zi îngrozitoare.
Fusese chiar înainte de încheierea orelor la școală și se bucura foarte mult să ajungă acasă și de sfârșitul de săptămână care îi stătea înainte. Cel puțin la sfârșit de săptămână putea dormi mai mult, dar și mai mult se bucura de timpul pe care îl putea petrece cu părinții care de altfel erau foarte ocupați! În mijlocul bucuriei, pământul și întreaga clădire a școlii au început să se zguduie minute în șir! Când cutremurul s-a liniștit, învățătoarele și învățătorii școlii nu și-au găsit liniștea și i-au dus în grabă pe toții elevii pe un deal situat în apropiere. Aceasta a fost salvarea lui, așa cum și-a dat seama un sfert de oră mai târziu. Valul gigant a ajuns în oraș cu o înălțime de peste 23 de metri. Niciun zid de protecție nu l-a putut împiedica. Școala a fost așa de puternic avariată, încât nu s-a mai putut face altceva decât să fie dărâmată. Dar nimeni din clasa și din școala lui nu a pățit nimic.
Din casa părinților săi nu a mai rămas decât fundația. Valul a dărâmat-o ca pe o casă de cărți de joc și a îngropat-o împreună cu mașini, bărci ale pescarilor și chiar camioane sub o grămadă uriașă și neagră formată din apă și noroi.
Totul ar fi putut să se încheie mult mai grav. Ca prin minune, toți din familia lui au rămas în viață. Frații și părinții lui s-au putut pune în siguranță în timpul scurt care le-a stat la dispoziție. Mulți însă dintre colegii lui de clasă și-au pierdut tata, mama sau frații, fără să-și fi putut lua rămas bun de la ei.
Din acea zi din martie 2011, ei locuiau cu multe alte familii într-una din casele temporare, care se improvizaseră pentru sute de mii de oameni fără casă peste tot în zona afectată. Unul lângă altul trăiau acum de mai bine de patru ani cu oameni străini, cu care trebuiau să-și împartă bucătăria și baia. La început au fost cu toții bucuroși că au rămas în viață și aveau un acoperiș deasupra capului. Dar în scurt timp s-au împlinit cinci ani de la evenimentul catastrofal - și tot nu era sigur când vor putea schimba adăpostul provizoriu cu o locuință bună.
Imaginile din cap nu voiau deloc să dispară. Un amestec de teamă și sentimentul de a fi uitat între timp îl țineau adeseori treaz pe Rikku. Astăzi totuși era altfel. Avea ziua de naștere. Și se aștepta să fie o zi deosebită.
La scurt timp după Tsunami, o tânără pe nume Rena apăruse în Ofunato. Și nu oriunde. Aproape în fiecare zi a vizitat tocmai casa temporară în care locuia el și familia lui. Așa cum a aflat mult mai târziu, Rena renunțase la profesia ei de profesoară în centrul țării special ca să-i ajute pe oamenii din orașul distrus Ofunato. Acum își punea la dispoziție cunoștințele ei ca profesoară de engleză și locuitorilor din adăposturile provizorii. În acest mod, Rikku a învățat o mulțime de cuvinte în engleză și putea să formeze chiar și propoziții simple. Ce era deosebit la Rena era faptul că nu începea niciodată lecția de engleză fără să spună mai întâi o istorioară. Nu orice istorioară, ci una dintre acelea care se găseau într-o carte groasă pe care Rena o numea Biblie! Astfel, Rikku a auzit pentru prima oară că Dumnezeu este un Tată iubitor, care din dragoste față de oameni L-a trimis pe Fiul Său din cer pe pământ. Apogeul acestei dragoste s-a arătat când Fiul lui Dumnezeu S-a lăsat răstignit, pentru a muri pentru oameni ca Rikku.
De mai multe ori, Rena organizase sărbători deosebite pentru copii. Era ceva special, pentru că atunci avea loc un concurs pe care toți copiii japonezi îl iubeau în mod deosebit: concursul de mâncat paste. Pentru acesta se tăia oblic o jumătate de tijă de bambus. Prin această tijă curgea apă. Un adult punea din când în când în jetul de apă paste delicioase – uneori și alte lucruri delicioase ca roșii sau ouă de prepeliță. Rikku și alți copii stăteau echipați cu castroane de supă și bețișoare la marginea tijei de bambus pentru a pescui din apă pe cât posibil multe paste și alte delicii.
Astăzi însă Rena apăruse în locuința lui Rikku și a părinților săi cu o surpriză foarte deosebită – o prăjitură făcută de ea doar pentru el, pentru Rikku! Acest cadou a strălucit ca o rază de soare în viața lui adeseori tulburată de gânduri întunecate. Pentru aceasta, Rikku dorea să-i mulțumească încă o dată într-un mod deosebit Renei, dar și mai mult lui Dumnezeu.
Și i-a venit o idee. S-a strecurat încet din pat, pe lângă frații și părinții lui. Într-un final a ajuns în încăperea comună, unde Rena așezase o tablă pentru lecțiile ei de engleză. Rikku a luat o cretă pe care din fericire Rena o lăsase acolo. Cu litere mari latine și pe engleză a scris următoarele cuvinte pe tablă:
Thank you, God,
Thank you, Jesu.
Pe vârful picioarelor s-a strecurat iarăși în patul său. Își imagina deja cum va reacționa Rena la surpriza lui. Înainte să observe, a adormit.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu