joi

Pământul




„Înălțimea cerurilor, adâncimea pământului și inima împăraților sunt nepătrunse.“
Proverbe 25.3

   Haideți să facem astăzi o călătorie în interiorul pământului nostru! Ne găurim un puț adânc, adânc în pământ și dorim să vedem cum arată sub suprafața pământului! Desigur, niciun om nu poate pătrunde până în centrul pământului, chiar și versetul din Biblie, amintit mai sus, ne arată deslușit că adâncimea pământului este de necercetat. Cu toate că multe lucruri despre interiorul pământului nostru rămân o taină, cercetătorii au descoperit cu ajutorul instrumentelor de măsurat foarte sensibile (seismografe) o mulțime de informații despre construcția lui. Măsurătorile de valuri seismice dau printre altele informații despre pământ, cât de gros, subțire, tare sau lichid este un strat de pământ. Multe informații sunt însă doar estimări, pentru că sunt greu de contraverificat.
   Dacă am putea tăia prin mijloc pământul ca pe un măr, am vedea că el este constituit din patru straturi:
1. Scoarța terestră – Se află sub uscat având 40-60 km. grosime;
2. Mantaua pământului – Ea este de ca. 2.850 km. grosime și este formată din pietre ca un plastic moale;
3. Nucleul exterior al pământului – El măsoară ca. 2.250 km. și este lichid;
4. Nucleul interior al pământului – El este stabil și măsoară 1.200 km. până în centrul pământului.
   Poți calcula ușor că în lunga noastră călătorie spre centrul pământului ar trebui să parcurgem deci peste 6.300 km.!
   Noi trăim pe stratul cel mai exterior al globului, pe scoarța terestră, care în raport cu întreg pământul nu este mai gros ca o coajă de ou! Gaura cea mai adâncă, ce a fost făcută vreodată, măsoară aproximativ 10 km. Cât de infim de mică este această adâncime în comparație cu tot diametrul pământului! Este ca și cum am zgâria ușor coaja unui cartof!
   Oamenii, care lucrează în mine, spun că temperatura crește cu cât pătrund mai în adânc în pământ (cu circa 3 grade per 100 m.). Această creștere nu este totuși valabilă pentru fiecare strat de pământ, altfel interiorul pământului ar fi de treizeci de ori mai cald decât soarele! Cercetării consideră că în interiorul pământului domnește o temperatură de peste 3.000 de grade. Rocile de sub scoarța terestră sunt deci deja foarte calde și aproape de „topire“.
   Deoarece scoarţa terestră se mișcă și astfel se fac rupturi în rocă, este posibil ca în anumite locuri să ajungă roci lichide din interiorul pământului la suprafața pământului. Aceasta se întâmplă de cele mai multe ori printr-o explozie, care devine vizibilă ca erupție de vulcan. Pietrișul lichid, care se revarsă din munții vulcanici, se numește lavă.

   În versetul de mai jos citim că Dumnezeu atinge munții, iar ei fumegă. Deci, niciun vulcan nu izbucnește fără ca Dumnezeu-Creatorul să vrea și să stea în spatele acestui fenomen.

   Cu toate că noi nu știm exact cum a fost creat pământul, putem fi foarte siguri de ce există un pământ. Dumnezeu a hotărât să creeze acest glob pământesc minunat, pentru ca noi, oamenii, să putem trăi pe el. Fiul Său, Domnul Isus, a realizat acest plan și a creat cerul și pământul. El ne-a deschis de asemenea calea spre Dumnezeu, iar prin credința în El putem să-L numim pe Dumnezeu, Tatăl nostru.

„El privește pământul, și pământul se cutremură; atinge munții, și ei fumegă.“
Psalm 104.32

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu