sâmbătă

Vecini ciudați (4)


   Când țăranul Robert Busch a sosit în acea seara acasă, era foarte îngândurat. După ce a șezut un timp liniștit lângă sobă, i-a spus soției sale:
   - Ascultă-mă, Kathrin, Martin Grünfeld a reușit într-adevăr să mă facă inofensiv.
   - Ce vrei să spui, Robert?, a întrebat doamna Busch, în timp ce și-a ridicat privirea mirată de pe ciorapul la care tricota. Ce ți-a făcut vecinul?
   A durat puțin până când Robert a răspuns la această întrebare. Până la urmă a început, dar glasul îi suna ciudat:
   - La început, când a venit familia Grünfeld in zona noastră, el ar fi spus, că cunoaște o metodă prin care mă va face inofensiv. Când mi s-au povestit acestea, m-am supărat foarte tare. Dar el a reușit într-adevăr și a folosit o metodă la care eu nu m-aș fi gândit. În urmă cu câteva săptămâni, căruța sa a rămas blocată acolo pe defileu. El m-a rugat să-l ajut; dar eu i-am spus să nu-și mai încarce căruța așa de mult și că eu am destulă muncă. Nu a fost frumos din partea mea. Dar să vezi: astăzi căruța mea a rămas blocată în același loc. Și ce a făcut Grünfeld? El i-a trimis pe ambii slujitori acasă pentru a aduce boii săi.
   M-am rușinat să accept ajutorul său și i-am spus că n-am nevoie de ajutorul său. Dar el nu a acceptat refuzul meu, ci mi-a vorbit de parcă nu s-ar fi întâmplat nimic între noi și am fi cei mai buni vecini. El spunea că vine noaptea și nu poate pleca liniștit acasă și să mă lase în mocirlă.
   - Da, el este un bărbat prietenos, a răspuns doamna Busch. Este întotdeauna bun față de copii și față de soția sa. N-am avut niciodată în viața mea un astfel de vecin amabil.
   Robert s-a ridicat și a măsurat cu pași mari camera. Probabil prin capul lui treceau tot felul de gânduri. După o lungă cugetare, a spus:
   - Kathrin, știi că avem în grădina un pepene roșu copt și mare; l-ai putea duce mâine vecinilor.
   Soția și-a privit mirată soțul. Cât de ciudat devenise deodată! Dar a dat din cap aprobator și Robert a început din nou să pășească prin cameră. Într-adevăr, pojghița de gheață care înconjurase inima sa, începea să se topească; când s-a făcut dimineață, Robert a pășit din nou neliniștit prin cameră, preocupat de un anumit gând, dar încă indecis ce să facă. Până la urmă a vorbit despre cauza neliniștii sale.
   - Kathrin, a spus el, de fapt aș putea duce eu însumi pepenele roșu și să-i mulțumesc vecinului pentru ajutor. Ieri, în grabă, am uitat să fac acest lucru.
   Cu aceste cuvinte, a părăsit casa. Soția lui a ieșit în ușă și se uita să vadă dacă soțul ei va duce într-adevăr pepenele la casa vecină. Era evenimentul cel mai ciudat care se petrecea în viața ei de căsnicie. Și într-adevăr - nu-i venea să-și creadă ochilor! - Robert a luat pepenele din grădină și pășea acum repede spre curtea familiei Grünfeld.
   Când a ajuns în fața casei vecinului, Robert s-a oprit puțin nehotărât. Dar apoi a intrat în casă. Imediat ce a trecut pragul casei, a fost cuprins de o stânjeneală pe care nu o mai cunoscuse în viața sa. Fără să o salute pe vecina, care îi ieșise în întâmpinare, Robert a spus repede:
   - Luați, soția vă trimite acest pepene roșu. Este copt și credem că o să vă placă.
   Fără să arate că este uimită de această politețe neașteptată, doamna Grünfeld i-a mulțumit și l-a rugat să intre în cameră. Dar sărmanul om nu avea curaj. A făcut câțiva pași spre ușă, a pus mâna pe clanță, dar apoi a spus doamnei Grünfeld:
   - Soțul dumneavoastră nu este acasă?
   - Este la fântână și va veni imediat în casă, a răspuns prietenoasă doamna Grünfeld și în aceeași clipă a intrat și soțul ei în cameră din curtea laterală. A pășit spre Robert, i-a dat mâna și i-a spus:
   - Mă bucur să vă văd aici, vecine. Luați loc! Luați loc!
   - Mulțumesc; nu prea pot să rămân mult timp, a replicat Robert încurcat.
   Apoi a învârtit de câteva ori șapca în mână, a privit spre fereastră, a deschis de mai multe ori buzele și până la urmă a bâiguit cu multă străduință cuvintele:
   - Vecine, am vrut… problema este… eu nu m-am comportat bine atunci cu boii.
   - Nu-i nicio problemă, vecine, l-a întrerupt domnul Grünfeld cu un ton vesel. Cine știe? Poate mă voi bloca iarăși și eu în următoarele zile și atunci știu la cine să apelez.
   - Așa să fie, vecine, a continuat Robert, încă foarte încurcat și evitând să-l privească în ochi pe Martin Grünfeld. Vă puteți baza pe mine. Dar vedeți, vecinii sunt atât de răi și nu se comportă cum trebuie, încât câteodată îți pierzi răbdarea. Dacă aș fi avut de-a face numai cu vecini ca dumneavoastră, atunci… ei, bine, atunci probabil n-aș fi devenit ceea ce sunt acum. Dar, vecine, cred că acum lucrurile se vor schimba. Să batem palma!
   - Bine, bine, a spus Martin, și i-a dat mâna prietenos vecinului. Trebuie să încercăm să ne comportăm față de alții cum dorim să se comporte ei cu noi. Aceasta este o regulă de aur și din experiență am învățat că un cuvânt bun este urmat de o faptă bună. Dacă ne vom strădui să fim pe placul celorlalți, atunci și ei ne vor întoarce binele pe care li l-am făcut. Poate vom reuși împreuna, noi doi, să aducem cu timpul pe toți vecinii pe această cale bună.
   - Mă tem că aceasta va dura foarte mult timp.
   - Orice lucru bun cere ceva timp, a continuat Martin. Să încercăm măcar. Să nu ne pierdem repede curajul. Nici Roma nu s-a construit într-o singură zi. Cu timpul vom atinge scopul nostru. Dar haideți să mergem în livadă și să o vedeți. Vreau să vă arat un pom pe care l-am altoit cu niște mere foarte frumoase. Dacă doriți, vă dau și dumneavoastră niște vlăstari.
   Pe fața lui Robert se citea uimirea și încurcat se freca cu mâneca de la cămașă peste ochi, pentru a îndepărta lacrimile care îi năpădiseră fără voia lui ochii. Se simțea ciudat și niciodată nu avusese parte de o asemenea experiență. Între timp, cei doi vecini pășeau prin livadă și o discuție prietenoasă l-a transpus pe Robert în cea mai bună dispoziție din lume. Devenise cu timpul atât de vorbăreț, de parcă ar fi fost într-o relație foarte bună de mult timp cu domnul Grünfeld. Apoi și-a luat rămas bun și a promis să revină în curând.
   Când a ajuns acasă, nu a făcut nicio observație în legătură cu rezultatul vizitei sale, chiar dacă soția îl privea curioasă. Mândria sa încă nu fusese zdrobită de tot, încât să admită că și-a acceptat nedreptatea. În spatele ușii bucătăriei era o flintă încărcată. Robert dorise să o aibă în apropiere, ca să tragă în câinele vecinului Grünfeld și să-l omoare în cazul în care acesta va lătra la caii săi, așa cum făcuse odată. Acum a luat pușca, a tras în aer și a pus-o deoparte. La scurt timp după aceea, Johann Schmidt l-a văzut, spre marea sa mirare, pe Robert mângâind câinele lui Martin și numindu-l un câine de treabă.
   Martin era prea inteligent și  prea mărinimos, ca să povestească cuiva că vecinul său certăreț recunoscuse nedreptatea sa. Doar soției sale i-a spus râzând:
   - Știam că îl vom face inofensiv cu timpul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu