marți

Cei trei fii

 

   Astăzi facem cunoscut o poveste foarte veche, scrisă de poetul rus Leo N. Tolstoi (1818 - 1910). Și suntem convinși că există și astăzi fii care se comportă la fel ca acești tineri.
   Trei femei au vrut să aducă apă de la fântână. Nu departe, un bătrân stătea pe o bancă și asculta cum femeile își lăudau fiii.
   „Fiul meu”, spuse prima, „este atât de priceput, încât îi lasă pe toți în urmă...”
   „Fiul meu”, spuse cea de-a doua, „cântă la fel de frumos ca privighetoarea! Nu există nimeni care să aibă o voce atât de frumoasă ca a lui.”
   „Și tu de ce nu-ți lauzi fiul?” au întrebat-o pe cea de-a treia, când aceasta a rămas tăcută.
   „Nu am pentru ce să-l laud”, a răspuns ea. „Fiul meu este un băiat foarte obișnuit. Nu este nimic special la el sau în el...”
   Cele trei femei și-au umplut gălețile și au plecat acasă. Bătrânul mergea încet în spatele lor. Gălețile erau grele și mâinile muncite erau slabe. Așa că femeile au luat o pauză, pentru că le durea spatele.
   Trei băieți au venit spre ele. Primul stătea în mâini și făcea roata – iar femeile exclamau: „Ce băiat iscusit!” Cel de-al doilea cânta la fel de frumos ca privighetoarea, iar femeile îl ascultau cu drag, cu lacrimi în ochi. Al treilea băiat a alergat la mama sa, a luat gălețile și le-a dus acasă.
   Atunci, femeile l-au întrebat pe bătrân: „Ce spui de fiii noștri?”
   „Unde sunt fiii voștri?” întrebă mirat bătrânul. „Văd doar un singur fiu.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu