marți

Traseul de furnici

 

   Un animal mic se târăște pe pământul pădurii. Robert îi numără picioarele. Unu, doi, trei, patru, cinci, șase, șapte, opt. Erau oare chiar atât de multe?

   „Ar fi bine să te uiți mai atent, Robert!” Robert a numărat din greșeală și cele două antene. Opt minus doi egal șase. Șase picioare, deci.

   Robert continuă să se plimbe încet prin pădure. Își ține ochii îndreptați spre pământ. Încă una! Și încă una. Și acolo, sub frunza ofilită, încă una! Ca și cum ar fi trase de o mână invizibilă, toate merg în aceeași direcție.

   Robert a descoperit un traseu de furnici! Traficul este din ce în ce mai intens. Sunt, de asemenea, multe furnici care călătoresc în direcția opusă. Acum, Robert vede două dintre aceste insecte harnice care trag de o crenguță uriașă cu forța lor unită.

   O cregunță uriașă? Așa ceva nu există! Pentru furnicile mici, însă, creguța este imensă. Cu toate acestea, reușesc. Ce putere au furnicile, ca un urs! Robert își imaginează că dacă ar fi atât de puternic, ar putea ridica mașina tatălui său din garaj. Dar, desigur, ar fi o exagerare în comparație cu furnica – nici ea nu este atât de puternică.

   Robert se uită îndelung la furnicile harnice. De unde vin ele?

   Din pădure, bineînțeles! Nu, nu la aceasta s-a referit Robert. Vrea să știe cine a făcut furnicile. Nu ne-a spus bunica odată că Dumnezeu a creat cerurile și pământul? Și stelele și luna, marea și peștii, copacii și animalele și, bineînțeles, omul?

   „Deci Dumnezeu a făcut și furnicile”, a tras concluzia Robert. Și Dumnezeu a făcut toate acestea în șase zile. Robert este uimit.

   „Bunica are dreptate”, se gândește observatorul de furnici. „Dumnezeu este infinit de mare și de puternic. El a inventat totul.”

 

   Atât de puternice sunt furnicile:

   Furnicile în sine cântăresc doar până la zece miligrame. Cercetătorii au descoperit că furnicile pot transporta aproape de zece ori greutatea corpului lor fără ca bagajele lor să atingă solul.

   Să facem o comparație: dacă un om adult (cu o greutate corporală de 80 de kilograme) ar fi la fel de puternic ca o furnică, ar putea ridica echivalentul a 800 de kilograme!

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu