duminică

Ce fac păsările cântărețe?



   În acest anotimp, pădurile și câmpiile sunt ca şi o cameră mare plină cu copii. Cu multă grijă, milioane de păsări se dedică scoaterii şi îngrijirii puilor. Păsările nu doar deţin arta necesară construirii cuiburilor, ci ele se dedică exemplar creșterii puilor lor.
   Ce fac păsările cântărețe în timpul îngrijirii puilor, vom arăta în câteva exemple.
   O pereche de pițigoi cu puii lor au nevoie de-a lungul unei veri pentru existența lor de 6 chintale (300 kilograme!) de omizi.
   Domnul și doamna rândunică au nevoie zilnic pentru copiii lor de cel puțin 7000 insecte. Dacă se știe că o rândunică poate să ducă aproximativ 10 insecte în ciocul ei, atunci poți socoti ușor numărul de zboruri din fiecare zi. O adevărată performanţă de zbor!
   Alte păsări, în deosebi diferitele păsări ale pădurii, vânează omizi acoperite cu păr (de ex. torcătorul-pinilor). Cucul este unul dintre cei mai zeloși distrugători ai acestor dăunători periculoşi. În stomacul unui singur cuc s-au găsit resturi de la aproximativ 398 de insecte.
   Dacă ne gândim că 1000 omizi sunt îndeajuns ca să distrugă un conifer mare, atunci putem socoti ușor câți coniferi pot fi salvați de la distrugere de către un singur cuc.
   „Cât de mari sunt lucrările Tale, Doamne, şi cât de adânci sunt gândurile Tale! Omul prost nu cunoaşte lucrul acesta, şi cel nebun nu ia seama la el” (Psalm 92.5-6).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu