sâmbătă

Cum aud?


   Auzi cu urechile. Când Dumnezeu te-a făcut, ţi-a dat două urechi, precum şi doi ochi. Iar urechile sunt la fel de minunate ca ochii. Atât ochii, cât şi urechile se numesc organe de simţ, pentru că sunt organe în afara trupului şi ating lumea exterioară. Prin aceste organe de simţ ţi se transmit informaţii la creier, ca să ştii cum arată lumea.
   Urechea este ca un telefon. O parte din ureche, pe care tu o vezi, este microfonul telefonului. Nervii care duc de la urechea din afară la creier constituie firul telefonului, care duce sunetul de la ureche la creier.
   Ai aruncat vreodată o pietricică într-o baltă? Face valuri, nu-i aşa? Acestea se întind până la marginea bălţii. Sunetul face astfel de valuri în aer. Aceste valuri sunt prinse de urechea ta. Astfel auzi.
   Cu mulţi ani în urmă, oamenii auzeau sunetele ce veneau numai din vecinătatea lor. Astăzi, prin telefon, poţi auzi vocea bunicii, chiar dacă se află la sute de kilometri depărtare. Şi astăzi, prin radio, prin televizor poţi asculta muzică ce se cântă chiar dincolo de ocean. Ce minunat suntem făcuţi şi în ce lume minunată trăim!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu