sâmbătă

Cine a fost Lilias Trotter?

1853 Isabella Lilias Trotter se naște în Marylebone, Londra, într-o familie bogată.

1865 Moare tatăl lui Lilias.

1876 Lilias călătorește în Italia împreună cu mama sa și îl întâlnește pe celebrul artist John Ruskin, care este impresionat de schițele ei.

1878 Moare mama lui Lilias.

1887 Lilias candidează pentru misiunea din Africa de Nord, dar este respinsă din motive de sănătate.

1888 Lilias navighează pe cont propriu spre Alger împreună cu alte două femei.

1895 Lilias se întoarce în Anglia pentru șase luni de recuperare.

1901 Lilias și Blanche se stabilesc într-o casă din Tolga.

1902 Funcționarii guvernamentali și localnicii le fac viața grea.

1903 Lilias începe să scrie parabole cu litere arabe și să le ilustreze cu desene.

1906 Activitatea în Algeria se îmbunătățește.

1908 Evanghelia după Luca în limba arabă ajunge în Algeria.

1909 Treptat, tot mai mulți misionari lucrează în Algeria.

1924 Starea de sănătate a lui Lilias se înrăutățește.

1928 Lilias moare în Alger, Algeria.

 

   Lilias a crescut într-o familie bogată din Londra. Ea era înzestrată artistic. De tânără, ea s-a decis să-I slujească lui Dumnezeu. Noaptea, s-a străduit să strângă prostituatele de pe străzi. În timpul unei operații, inima ei a fost afectată. La împlinirea vârstei de 34 de ani, și-a depus candidatura la o societate misionară care lucra în Africa de Nord. A fost refuzată din cauza sănătății sale precare. Nouă luni mai târziu, ea a călătorit totuși în Algeria împreună cu două prietene.

   Cele trei femei s-au mutat în cartierul francez al capitalei și au învățat cu sârguință nu numai limba arabă, ci și să gătească, să spele și să facă curat. În Anglia, acest lucru era făcut de către servitoare. Ele au încercat neobosit să intre în contact cu femeile algeriene pentru a le aduce mesajul Bibliei. În cele din urmă, ele au reușit să se împrietenească cu copiii.

   Oricine Îl mărturisește pe Isus Hristos în Algeria trebuie să se aștepte să fie bătut sau chiar ucis! Munca misionară este foarte obositoare. Lilias a trebuit să se recupereze în mod regulat în Anglia. Dar nu numai împotrivirea algerienilor le-a dat de lucru misionarelor. Și guvernul francez le-a împiedicat pe englezoaice ori de câte ori a putut. Abia în 1906, când Anglia și Franța s-au apropiat, lucrurile au devenit mai ușoare. Lucrarea a crescut și tot mai mulți misionari au venit în țară.

   În ultimii ani de viață, Lilias a fost țintuită la pat. Corpul ei a slăbit, dar mintea i-a rămas limpede. La 27 august 1928, Lilias și-a luat rămas bun. Ce bucurie pentru ea! Pentru că în ceruri o așteaptă Domnul ei, Isus Hristos. Lui I-a slujit cu credincioșie și devotament!

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu