duminică

Thomas Barnardo - Omul cu lanterna (1)

 

   John Michaelis Barnardo a oftat. Despre cel de-al nouălea său copil, Thomas, născut la 4 iulie 1845, erau multe lucruri regretabile de spus. Thomas era încăpățânat; farsele sale, care nu mai puteau fi considerate drept glume, supărau mult familia. Băiatul avea doar zece ani, dar la școală se remarca prin încăpățânarea sa și prin faptul că fie îi plăcea să învețe, fie nu învăța deloc. Acasă se ascundea într-un colț și citea, citea, citea. Din nefericire, tot ce îi cădea în mână. Nu voia să știe nimic despre credință, care era atât de importantă pentru părinții lui, despre Dumnezeu în general.

 

Răsturnare de situație

 

   Thomas voia să fie independent. Era omul chiar atât de rău, încât avea nevoie de răscumpărare? Thomas a citit cărți în care scria că omul în sine este bun și despre cum se poate forma pentru a fi un om bun.

   Apoi a venit momentul de cotitură. Un fost actor care a devenit creștin a ținut un discurs la o întâlnire. El a vorbit despre faptul că omul este pierdut fără Dumnezeu și despre mântuirea prin Isus Hristos. Tom a pornit tăcut spre casă cu părinții săi. Timp de câteva ore după aceea, s-a chinuit cu lupte interioare. Apoi s-a dus în dormitorul celor doi frați mai mari ai săi. Disperat, a îngenuncheat în fața patului lui Fred: Îmi este atât de frică! Ajută-mă! Vreau să găsesc calea cea bună. S-a rugat cu Fred și și-a predat viața lui Dumnezeu.

   Thomas și-a schimbat complet viața. Acum avea aproape 17 ani și era ucenic la un negustor. Tuturor celor pe care îi întâlnea le spunea despre Domnul său.

   Când Hudson Taylor, misionarul din China, a povestit despre milioanele de chinezi care trăiau fără speranță, Tom a decis: Voi deveni misionar în China imediat, dacă este posibil. Dar Hudson Taylor l-a sfătuit: Întâi de toate, pregătește-te ca medic. Avem nevoie de medici în China. Cu toate acestea, Taylor însuși se îndoia că locul lui Barnardo era în China. A văzut abilitățile sale speciale. Londra are nevoie de misionari ca acest tânăr, s-a gândit el. Dar nu i-a spus atunci nimic. Tom trebuia să afle singur! Dumnezeu îi va arăta calea dacă Îi va cere mai bine decât ar putea-o face Hudson Taylor. Așa că Tom a studiat medicina, lucra în fiecare minut liber printre cei mai săraci londonezi și aștepta cu nerăbdare să ajungă în China.

(urmează)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu