duminică

Fulgul de zăpadă

 

   Teodor a primit un microscop de ziua lui. El folosește fiecare minut liber pentru a descoperi lucruri uimitoare în microcosmos. De asemenea, se informează, citind. Și-a dat deja seama cu ochiul liber că fulgii de zăpadă au formă hexagonală. Cu toate acestea, toți arată diferit. Oamenii de știință confirmă această observație. Un fulg este hexagonal și arată diferit de orice alt fulg de zăpadă! Cum este posibil acest lucru?

   Teodor descoperă misterul.

   Din ce este făcut un fulg de zăpadă? Din molecule de apă. La orele de chimie, Teodor a învățat că apa (formula chimică: H2O) este formată din doi atomi de hidrogen și un atom de oxigen. Structura geometrică a moleculei de apă creează forma hexagonală simetrică a fulgului de zăpadă.

   Un fulg mediu este alcătuit din 1,6 trilioane de molecule de apă (adică 1,6 cu 21 de zerouri). Având în vedere acest număr uriaș, este imposibil ca toate moleculele de apă să se cupleze unele cu alte măcar o dată în același aranjament. Teodor își dă seama de acest lucru. De aceea, există multe sute de trilioane de fulgi de zăpadă hexagonali diferiți. În spatele acestei minunății se află ingeniosul Dumnezeu Creator. Teodor este convins de acest lucru.

 

   Dumnezeu … face lucruri mari pe care noi nu le înțelegem. El zice zăpezii: Cazi pe pământ! (Iov 37.5,6).

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu