sâmbătă

Inventarea luminii electrice

 
   Într-o zi luminoasă de vară, lumina strălucitoare a soarelui te orbește. Dar nu poți vedea nimic într-o pivniță întunecată. Timp de mii de ani, oamenii au folosit lămpi cu ulei, lumânări sau torțe pentru a lumina întunericul. Astăzi este mult mai ușor, pur și simplu aprinzi lumina sau folosești lanterna cu LED. Dar cine a inventat, de fapt, lumina electrică?
 
O idee genială
   New York 1879: Thomas Alva Edison încearcă de zile și săptămâni întregi să își realizeze ideea. Experimentează cu electricitatea și știe deja multe despre ea. Unele materiale conduc rău electricitatea: fierul și plumbul de exemplu; în schimb alte metale, precum cuprul, argintul și aurul conduc foarte bine electricitatea. Alte materiale, cum ar fi sticla, lemnul sau ceramica, nu conduc deloc electricitatea.
   Thomas a observat totul cu atenție. Un fir metalic subțire se încălzește atunci când electricitatea trece prin el. Poate chiar să strălucească cu adevărat. Când Thomas lasă să treacă mai mult curent prin el pentru a-l face să strălucească mai tare, se întâmplă același lucru: sârma strălucește puternic și arde.
   Dar apoi are o idee genială! Fibrele de carbon conduc și ele electricitatea. El carbonizează câteva fibre de bambus și le face să strălucească prin fluxul de electricitate. Un bec de sticlă protejează fibrele de bambus de deteriorare sau de vânt și permite luminii să strălucească nestingherită.
 
Fii o lumină pentru Domnul Isus!
   Și alți câțiva cercetători au făcut încercări similare. Dar, în cele din urmă, invenția lui Thomas Edison a prevalat. În ultimii ani, becurile au fost înlocuite cu surse de lumină LED mai eficiente. Cu toate acestea, dulia becului amintește încă de firul E27 și E14 al inventatorului Edison.
   Să fim lumini! La fel cum electricitatea face să strălucească firul unui bec, poți străluci ca lumină în lume prin puterea lui Dumnezeu!
   Tot așa să lumineze și lumina voastră înaintea oamenilor, ca ei să vadă faptele voastre bune și să slăvească pe Tatăl vostru, care este în ceruri. Matei 5.16



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu